Omul în întregul lui e din ce în ce mai necunoscut

0
149

omCine nu s-a întrebat: ”Cine sunt cu adevărat? Mă cunosc cu adevărat? Ce taine sunt ascunse în interiorul sufletului meu? Sigur aceste întrebări au frământat pe mulți. Dar rămân oare aceste întrebări fără răspuns?

În cartea Facerea se spune că după ce Dumnezeu a făcut cerul și pământul în ziua a șasea a făcut omul: ”Să facem om după chipul și asemănarea Noastră ca să stăpânească peștii mării, păsările cerului, animalele domestice, toate vietățile ce se târăsc pe pământ și tot pământul”. Încă din Rai Dumnezeu a binecuvântat pe bărbat și pe femeie și i-a făcut stăpâni peste creație.

Atunci când Dumnezeu a făcut pe om a suflat în fața lui suflare de viață și s-a făcut omul ”ființă vie” (Facerea 2.7). Deci omul așa cum a fost creat este cununa creației. Fiecare om are ceva divin în interiorul lui. Suntem înzestrați cu foarte mari însușiri sufletești: cunoașterea de Dumnezeu, ca o condiție a vieții veșnice; iubirea, o condiție a îndumnezeirii omului; și voința, o condiție a desăvârșirii. În fiecare om este ascunsă o părticică din Dumnezeu. Este talantul pe care ni l-a dat Dumnezeu să-l purtăm cu noi pe cărarea vieții. Să mergem în această călătorie cu gândul lui Dumnezeu. În această călătorie către veșnicie ni se cere să ne concentrăm puterile sufletești în jurul lui Iisus în care sunt ascunse toate comorile cunoașterii și ale înțelepciunii. El este calea și Ușa Împărăției.

Noi suntem floarea vieții. Rădăcina este Dumnezeu și o purtăm cu noi de când am fost concepuți. Iisus este apa din care trebuie să luăm ca să nu ne veștejim. Deși suntem supuși păcatului încă din Rai trebuie să ne dorim mereu o reînnoire. Părintele Arsenie Boca spunea:” Îmbinarea armonică a însușirilor sufletești, asta este ceea ce urmărește creștinismul pentru crearea omului nou, căci așa erau acestea în Iisus. Unde Îl găsim pe Iisus? Ascuns în poruncile Sale, Acoperit în Tainele Sale, Nevăzut de față în orice cruce a vieții, Întreg în Biserică, în marea Obște a Bisericii.”Moștenirea lui Iisus este iertarea păcatelor. Moștenirea lui Iisus este învierea. Nimeni să nu se tânguiască de păcate, pentru că iertarea din mormânt a răsărit” (Sf. Ioan Gură de Aur).

Suntem creați ca să râvnim după frumusețile nemuritoare și să fim părtași la convorbirile tainice ale lui Dumnezeu. Suntem mici împărați ai creației și suntem mai presus decât orice necuvântătoare. Noi avem un trup minunat în care se află un suflet minunat.

Ai fost creat ca să fi un pom sădit lângă ape, a cărui viața nu este ofilită, nu este bolnavă, nu este neroditoare. Ai fost creat ca să te bucuri în această scurtă călătorie pe Pământ alături de familie, prieteni, amici chiar și duşmani. Să te bucuri de animale, păsări, plante, soare, natură. Să te bucuri de tot ce a făcut adevăratul Arhitect pentru tine.

Te-ai născut ca să experimentezi puterea creativității în viața ta. Poți să fi creativ, inventiv, productiv. Tu poți să devii persoana de care au nevoie oamenii, satul, orașul sau țara în care locuiești.

Nimeni nu este ca tine deci ești responsabil pentru tot ce faci în viață. Trebuie să devi biruitor pentru tot ce ți-ai propus. Trebuie să urmezi mereu binelui că să nu ai de suferit. Prin fericire și prin suferință, prin bine și prin rău, în succes și în eşec viața pune la dispoziția omului toate resursele pentru a se modela spiritual, mental și profesional. Oriunde ești acum, eşti pus cu un motiv și prin orice situație treci, treci cu un motiv. Viața este binecuvântată. Viața poate fi schimbată și transformată dar depinde de decizia fiecăruia. Toți am primit ca dar credința. Nu doar să ne numim credincioși ci și pentru a folosi credința pentru a putea împlini ceea ce ne dorim. Iisus ne încurajează “să cauți, să ceri, și să bați”. Credința noastră are roade atunci când noi acționăm. Crede în ceea ce poţi face. Crede că vei reuși.

În societatea în care trăim oamenii urmăresc alte scopuri gândind că în ele îşi vor găsi împlinirea. Unele din aceste scopuri includ: succesul în afaceri, distraciile, cum să se obţină serviciile cele mai bune și cele mai bine plătite, cum să devină oameni de success, etc. Mulți dintre oameni după ce și-au văzut aceste scopuri îndeplinite au ajuns la concluzia că golul din adâncul sufletului s-a păstrat și nu se poate umple cu nimic. Acești oameni au un sentiment de goliciune și nu se simt împliniți sufletește.

Părintele Iustin Parvu spunea: ”Omul are ceva mult mai de preț decât trupul, sufletul. De ce nu dăm valoare sufletului? Credința poate să facă pâine din cuvântul lui Dumnezeu, de ce nu credem aceasta?”

Să ne propunem să punem început bun. Să înnoim ceva în noi, în viața noastră spirituală. Dumnezeu vrea ca omul să renunțe la patimile pe care le are. Trebuie ca omul să renunțe la mândrie, la egoism, la nepăsare și să-și recunoască greșelile pentru a se putea reînoi.

Sfântul Nicodim Aghioritul ne recomandă să ne osândim pe noi înșine cât mai mult și cât mai des și să nu-l osândim pe aproapele, pentru a putea vedea mai bine voia lui Dumnezeu în viața noastră. Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți creștinii și să nu uităm că prin viața noastră trebuie să-L mărturisim pe Hristos.

Apopei Roxana

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here