
Opincile. Știați că…
Opinca, tip tradițional de încălțăminte, este cunăscută de români din cele mai vechi timpuri. Opincile țărănești erau făcute dintr-o bucată dreptunghiulară de piele sau de cauciuc, strânsă pe laba piciorului cu ajutorul nojițelor.
Arheologii au găsit urme de opinci datând din anul 2500 î.Hr, pe care le purtau geto-dacii, chiar și cei configurați pe Columna lui Traian.
Vestigiile arheologice denotă că populația locală vâna și animale sălbatice: vulpi, cerbi, bursuci, ale căror piei erau prelucrate. Cei mai bogați purtau opinci din piele de vânat, cei mai săraci purtau opinci din piele de vită sau porc, relatează Agerpres.
Opincile
În trecut opincile se făceau manual din piele prelucrată în condiții casnice. Bucata de piele trebuie să fie mai mare decât talpa, are pe margine găuri prin care trece o curelușă (nojiță) de piele ce adună această bucată de piele în jurul piciorului, dându-i formă de încălțăminte.
Încrețiturile de la opinci formau un vârf ascuțit. Opincile se încălțau peste ciorapi de lână sau obiele albe. În prezent ele sunt des folosite de unele ansambluri folclorice și de artiștii care cântă folclor și țin la costumul popular tradițional.
Acest tip de încălțăminte este confecționat și în zilele noastre, intrând și în atenția designerilor, care le aplică diferite ornamente de la pietre, la șireturi multicolore.
Citește și:
Recomandările medicilor pentru un organism sănătos: fără nostalgia hranei tradiţionale
Pâinea – rețete tradiționale
Meșteșugurile tradiționale, păstrate sau reînviate în tot mai multe familii din Harghita
Instrumentele muzicale tradiţionale româneşti, pe timbre
Ana Grama