Orchestra

0
116

orchestraCuvantul „orkhestra” a fost folosit pentru prima oara de greci, pentru denumirea partii din fata scenei, in forma de potcoava, unde stateau dansatorii si muzicantii. In prezent, orchestra se refera la un grup mare de muzicieni, care pentru interpretarea unei compozitii muzicale folosesc instrumente muzicale cu coarde, de suflat si de percutie.

Stramosul orchestrei moderne a aparut in Italia secolului al XVII-lea, pentru a acompania operele acestui secol.

O orchestra moderna are in jur de 70 – 100 de membri si cuprinde patru familii de instrumente : instrumente cu coarde, instrumente de suflat din lemn, instrumente de suflat din arama si instrumente de percutie. Dintre acestea, cea mai mare grupa este a instrumentelor cu coarde.

La instrumentele cu coarde, vibratiile sunt produse de corzi actionate cu arcus sau prin ciupituri iar sunetele sunt compactate de efectul cutiei rezonante confectionate din lemn. Ciupirea corzilor cu degetele de catre muzician este denumita in italiana „pizzicato” (piscat). Inaltimea sunetului se regleaza prin strangerea in anumite locuri a corzii cu degetele mainii stangi, schimband astfel lungimea segmentului in vibratie.

In instrumentele de suflat sunetul se produce prin suflarea intr-un tub. La instrumentele de suflat din lemn (flaut, oboi, clarinet, fagot), elementul principal al generarii sunetelor este acoperirea unor gauri cu degetele sau cu niste clape de catre instrumentist, care variaza astfel lungimea coloanei de aer in vibratie din tub, emitand sunete de diferite inaltimi. Instrumentele de suflat din arama sunt interpretele tonalitatilor vesele, riguroase si triumfale. Trompetele, goarnele de vanatoare, tromboanele si tubele sunt tuburi metalice, de forma potirului sau palniei, avand la un capat o ambusura iar inauntrul lor aerul preia miscarile buzelor suflatorului, generand astfel sunetul. Cu cat buzele sunt mai stranse, cu atat sunetul generat va fi mai inalt.

Instrumentele de percutie sunt actionate prin lovirea cu baghete. Cele mai intalnite instrumente de acest tip sunt tobele, folosite in toate culturile lumii. Cel mai complicat tip de toba este timpanul, format dintr-o membrana de piele intinsa pe un bazin emisferic din arama. Alte instrumente de percutie sunt talgerele, triunghiul, tamburinele, gongurile, castanietele, clopotele. Pianul, instrument cu claviatura, nu este un instrument muzical de orchestra. Pianul a aparut la inceputul secolului al XVIII-lea si functiona pe un principiu asemanator predecesorului sau, clavecinul, dar cu o diferenta esentiala : corzile nu sunt piscate, ci lovite de niste ciocanele mici.

Dirijorul este cel mai important membru al orchestrei pentru ca el dirijeaza toti instrumentistii. Sta in fata pentru a putea fi vazut de fiecare muzicant si de regula tine in mana o bagheta cu ajutorul careia indica tempoul melodiei. Cu miscarile mainilor si cu expresia fetei indica orchestrei intensitatea sunetelor.

Curiozitati despre orchestra :

•          Inaintea concertului, instrumentistii fac o incalzire si se conving ca instrumentele lor sunt bine acordate muzical. Se orienteaza dupa sunetul LA normal;

•          Viorile executate de Antonia Stradivari sunt cele mai stralucite si mai scumpe din intreaga lume. In 1990 la Londra, o vioara Stradivari a fosta vanduta pentru aproape 1 milion de lire sterline;

•          Numele viorii are la origine cuvantul latin „vitulare”, care inseamna a salta ca un vitelus;

•          Unele compozitii muzicale necesita instrumente foarte stranii de tipul masinilor de scris, al sticlelor goale, lanturilor, pistoalelor, ceasurilor cu cuc.

•          Bagheta a fost utilizata pentru prima oara in 1820 de compozitorul german Louis Spohr.

 

Cules de Alina Magdici

Sursa: cultura-generala.com

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here