Oregano luptă cu succes împotriva infecţiilor digestive

0
125

Oregano luptă cu succes împotriva infecţiilor digestive

O substanţă care se regăseşte în uleiul de oregano poate fi de ajutor în lupta cu norovirusul, cel responsabil pentru infecţiile gastrointestinale, conform unui studiu american efectuat pe şoareci.

oreganoCercetătorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că substanţa responsabilă pentru mirosul aromatic şi gustul specific uleiului de oregano, carvacrol, poate pătrunde prin stratul de proteine care înconjoară norovirusul. Acest lucru ar permite şi altor substanţe antimicrobiene să intre la virus şi să-l omoare, notează „Huffington Post“.

Această substanţă a fost testată pe un şoarece infectat cu norovirus, iar rezultatele au fost destul de bune.

„Mai avem ceva de muncă pentru a-i stabilit exact potenţialul, dar carvacrolul are un mod unic de a ataca virusul, lucru care-l face foarte interesant“, declară cercetătorul Kelly Bright.

Norovirusul cauzează gastroenterită, boală care dă simptome de greaţă, diaree, febră şi crampe. Este foarte contagioasă şi se poate răspândi prin aer, de la persoană la persoană sau prin alimente şi băuturi contaminate. Nu toate dezinfectantele sunt eficiente în distrugerea acestui virus. Singurul dezinfectant cât de cât eficient este clorul, care poate curăţa suprafeţele pe care ajunge virusul, distrugându-l.

Carvacrolul din oregano face celulele canceroase „să se sinucidă“

O linguriţă de oregano conţine 6 micrograme de vitamina K şi aceeaşi cantitate de antioxidanţi care se găseşte în 300 de grame de spanac. Are proprietăţi antiinfecţioase, prevenind mai ales toxiinfecţiile alimentare, spun studiile.

Carvacrolul din oregano a demonstrat în studiile anterioare că poate distruge eficient celulele canceroase de la nivelul prostatei.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Long Island din SUA au demonstrat că celulele tumorale care au intrat în contact cu carvacrolul au trecut aproape instantaneu într-o etapă numită apoptoză, adică în faza de „sinucidere celulară”, după cum a explicat medicul Supriya Bavadekar, coordonatoarea studiului.

Sursa: Adevarul

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here