Oreste Teodorescu: „Noi, oamenii, putem fi trepte care urcă spre Adevăr sau alunecă spre Rătăcire“

0
592
Oreste TeodorescuLoreta Popa

Oreste Teodorescu este omul cel mai direct şi mai sincer pe care l-am cunoscut. A trecut prin multe, şi-a învăţat lecţiile, le preţuieşte, iar admiraţia mea pentru omul care se străduieşte să devină e din ce în ce mai evidentă. Rare sunt spiritele care îşi recunosc greşelile atât de franc precum o face Oreste. Este ceea ce i s-a îngăduit să devină, spune el modest.

Modelat discret, cu răbdare, de părinţii săi, într-o libertate altfel decât a celorlalţi din jurul lui, Oreste Teodorescu spune că educaţia lui a fost făcută cu umor şi bunăvoinţă.

De la tatăl lui, a Oreste, a învăţat că cel mai serios individ este ludicul, iar de la mama, că toate compromisiurile îţi întunecă sufletul şi automat privirea. Probabil cel mai important moment din viaţa lui a fost cel în care a avut şansa să piardă mulţi bani, nervi şi multă energie, înţelegând din interior cum funcţionează sistemul cu mult înainte ca alţii să se prindă.

A fost o şcoală a vieţii importantă, din care a învăţat enorm de multe lucruri cu privire la caracterul şi psihologia unui om politic, a cercurilor de interese, a grupurilor de putere şi aşa mai departe. Este lector universitar la Facultatea de Jurnalism Hyperion, doctorand în teologie, președinte al multor cluburi și asociații, scriitor.

oreste

Îndrăznesc să-l numesc şi călăuză pentru mulţi dintre cei care au nevoie.

Atras, ca oricare dintre noi, de mister, dar mai deschis faţă de întâmplările inexplicabile, acelaşi Oreste a ales să realizeze o emisiune în care toate acestea să fie dacă nu explicate, măcar dezvăluite.

Se simte recunoscător pentru tot ce are, dar şi responsabil. Nu este util, spune el, să păstrezi totul pentru tine. Este necesar să răspândeşti ceea ce ai dobândit, spune Oreste, ceea ce înseamnă că face un lucru care-i place, în care se regăseşte.

Pe lângă toate acestea, Oreste este tatăl unei adolescente frumoase şi inteligente, bărbatul unei singure femei şi iubitor de somn sub cerul liber, mai ales la Vama Veche, unde merge din când în când. Inventator al unui cod ce-i poartă numele, şi naşte controverse pe micile ecrane la Antena 2, a înţeles, târziu ce-i drept, că nimic nu se prăbuşeşte, dacă este construit din şi cu iubire! 

ores1

Ce cuvinte descriu ceea ce faci astăzi, acum?

Pace, dulceaţă, binecuvântare, rugăciune şi smerenie…

La ce anume nu renunţi niciodată? Care este acel ceva pe care îl porţi mereu cu tine în suflet?

Blândeţea de părinte a Tatălui şi privirea uşor tristă a Maicii Domnului. În rest mă lupt zilnic cu patimile sufletului meu păcătos.

Pe unde trebuie să treacă cineva ca să fie un om bun?

Ca să fie un om bun, omul trebuie să urce scara suferinţei cu bucurie!

Schimbarea este singurul lucru pe care te poţi baza, iar în condiţiile actuale aproape că nu mai miră pe nimeni cei care decid să facă schimbări bruşte atât în carieră, cât şi în viaţă. Ai trecut la rândul tău prin schimbare, cunoşti fenomenul bine. Spune-mi, te rog, de ce este important să ne găsim singuri calea şi de ce unora le pare atât de dureroasă schimbarea?

Noi nu găsim singuri cărarea, ci dacă ne reîntoarcem în vârsta copilăriei, ne poartă Tatăl pe braţe până la Locul Vieţii: „Lăsaţi copiii să vină la Mine!“

Oreste, ai fost dezamăgit de oameni, te-au bucurat alţii. Ai aşteptări de la cei cu care te întâlneşti pe drum?

Sunt convins că am dezamăgit eu mai mulţi oameni decât ei pe mine. Pentru asta regret şi-mi cer iertare. Noi, oamenii, putem fi trepte care urcă spre Adevăr sau alunecă spre Rătăcire. „Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul!“

De ce crezi că oamenii simt nevoia de cursuri de dezvoltare personală? Mă gândesc desigur şi la proiectele tale… E vorba de o împăcare cu ei, de o vindecare sau e pur şi simplu o curiozitate?

Toate cursurile de dezvoltare personală şi intelectuale sunt necesare, din necredinţă. Dacă am lăsa inima să-L strige pe Hristos nu am mai avea nevoie de nimic. Însă, treptat, treptat, încet, încet ne apropiem de inimă cu mintea, cum bine ne învaţă părintele Cleopa: „Coborâţi-vă, fraţilor, mintea în inimă şi gândiţi de acolo!“

oreste_f5c868a78dNu putem face mare lucru fără credinţă. Oriunde mergem şi orice am vrea să întreprindem, avem nevoie de ea. Ce înseamnă pentru tine Credinţa?

Credinţa este un motor. Dacă eu nu aş fi crezut că trebuie să-ţi răspund la întrebări, acest dialog nu s-ar mai fi născut, nu? Credinţa este darul făcut de Dumnezeu omului şi este nelimitată, în timp ce religia este darul făcut lui Dumnezeu de către om. Dar ce nevoie să aibă Tatăl de ceva de la noi, din moment ce El ne-a dat deja totul, făcându-ne după Chip şi Asemănare?!

Religiile sunt doar cărări care duc la Adevăr şi nu Adevărul. Credinţa este ca Soarele, iar religiile precum căldura! Viaţa este singura cale de a-L cunoaşte pe Dumnezeu. Sau mai bine spus de a-L recunoaşte…Am simţit de atâtea ori că acolo unde te scuipă şi plesneşte omul, mângâie şi sărută Dumnezeu.

Crezi că mai este valabil în zilele noastre Mesajul lui Hristos? Îl mai percep oamenii ca odinioară, pentru că vremurile sunt tulburi, iar oamenii par că nu-şi mai găsesc locul?

Hristos, fiind Dumnezeu cel Viu, vorbeşte prin oameni vii cu tot ce este viu. Ai dreptate, astăzi suntem mai mulţi morţi decât vii! Vine vremea când morţii vor umbla cu morţii şi vii cu vii. Hristos ne invită la VIAŢĂ!!

Hristos spune să judeci pomul după roadele pe care le dă. Dacă eu rodesc frumos, înseamnă că sunt un om bun. Dacă roadele mele sunt otrăvitoare, voi fi ca smochinul acela uscat. Hristos n-a prejudiciat nici o formă de viaţă, în toată trecerea lui pe-aici, prin infern. Cu o singură excepţie: a dat peste un smochin care nu rodea şi l-a uscat.

Rolul fiecăruia dintre noi este să rodească. Mineralul are rolul de a hrăni vegetalul, vegetalul are rolul de a hrăni animalul, animalul de a hrăni omul şi omul de a hrăni lumea cerească. Dacă omul nu rodeşte nimic, dispare.

Oreste Teodorescu
Ai cunoscut mari duhovnici, ai stat de vorbă cu aceştia, o imensa bucurie pentru suflet cu alte cuvinte. Ce ai învăţat, ce ai luat cu tine de la ei?

Duhovnicul meu mi-a spus „înţelepciunea izvorăşte din blândeţe!“ Mă urmăresc aceste vorbe vii în fiecare clipă în care îmi amintesc să mă scutur de păcătoşenia duhului meu!

Călătoreşti des, participi la conferinţe, seminarii, ai emisiuni, iei mereu pulsul societăţii, există provocări în fiecare zi.

Călătoriile prin ţară mi-au întărit convingerea că suntem un Neam mare şi sfânt! Fiecare zi din viaţa mea, atâtea câte mi-a lăsat Tatăl, este un prilej de bucurie! „Bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război…“

De ce crezi că s-a cam pierdut obiceiul de a se merge la biserică duminica? Nu întreb pentru că mi s-au părut bisericile goale, ci pentru că îmbulzeala de la diferitele praznice îmi dă sentimentul că Dumnezeu face prezenţa la uşa bisericii. De ce merg toţi doar când se dă ceva şi nu ca să-şi limpezească sufletul în lumina rugăciunii?

Chiar dacă bisericile sunt pline şi sufletele goale, tot nu se aud rugăciunile în Văzduh. Important este ca sufletul să fie de aur sub haina săracă, decât plin de gunoaie sub haine de lux…

Cea mai frumoasă amintire din copilăria ta ne-o poţi împărtăşi? Ce o face atât de specială?

Toate amintirile mele din copilărie sunt fericite. Poate una dintre ele este când am reuşit să vindec o albină pe care am călcat-o fără să vreau.

Cu siguranţă ai avut parte de întâlniri frumoase cu oameni aidoma de-a lungul vieţii, cu care ai legat prietenii. Ce înseamnă prietenia pentru tine?

Cred că prietenia este o altă definiţie a fraternităţii. Sub acelaşi soare, pe acelaşi pământ suntem cu toţii aparţinătorii unei singure Familii numită Umanitate!

Ce sfat de la părinţi ti-a rămas adânc întipărit în minte şi suflet? Ce sfaturi dai de obicei celor care vin la tine?

Am câte un sfat de la fiecare părinte. Mama m-a învăţat că orice compromis te conduce spre alienarea sufletului, iar tata, că indiferent ce credem despre oameni, toţi şi fiecare în parte trebuie respectaţi şi îngăduiţi, căci nu avem niciodată instrumentele să judecăm pe cineva!

oreste-serios
Valorile creştine pe care poporul român le are pot ajuta la sănătatea familiei europene?

Cred cu tărie că atunci când ne vom aminti că suntem urmaşii lui Abel, cel ucis de Cain, că suntem zămisliţi pe un pământ magic şi că Hristos ne locuieşte încă de la Început, ne vom scutura ca mârţoaga din basme şi vom deveni cai nărăvaşi şi-i vom purta pe toţi spre Rai!

Care este cea mai frumoasă rugăciune pe care o porţi în suflet?

Nu cred că exista grade de comparaţie în rugăciune şi iubire, ele se întâmplă să nu…

Ce culoare are depărtarea? Dar îndepărtarea?

Pentru mine nu există depărtare sau îndepărtare, ci doar amintire şi uitare. Culorile lor sunt cele ale sufletului care le percepe…

Un cuvânt despre vindecare…

Vindecarea începe cu conştientizarea sufletului şi reconectarea lui la gândul dumnezeiesc.

tptv04rfwrUnul despre îngeri…

Îngerii sunt ceea ce omul a fost şi poate redeveni.

Unul despre vise…

Visele sunt amintiri ale călătoriei sufletului în lumile interioare.

Şi unul despre puterea gândului…

„Nu lăsaţi nimic din această lume să vă tulbure sufletul. Viaţa noastră este acolo unde sunt gândurile noastre!“ Părintele Tadei.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here