Orga. Știați că…?

0
1615

orgaV-aţi întrebat vreodată cine a realizat acest instrument muzical de o asemenea complexitate şi de o asemenea minunăţie? În următoarele rânduri vom afla cine este inventatorul orgii şi prin ce modificări a trecut această invenţie de-a lungul timpului.

Orga este un instrument muzical cu al cărui mecanism se compune dintr-un sistem de tuburi sonore, puse în acțiune cu ajutorul unor pedale, al unei claviaturi și al unor manete de registru, prin care trece aerul suflat de niște foale. Orga, poate avea şi un pedalier, la care organistul cântă cu picioarele. Pedalierul este, de obicei, rezervat registrelor grave şi nu se revede la toate orgile.

Primul instrument muzical cu claviatură din lume este hidraulisul. Acesta a fost inventat în secolul III i.Hr. de către savantul elen Ctesibius din Alexandria. Hidraulisul este o orgă cu tuburi operată prin convertirea energiei dinamice a apei în presiune pentru a crea sunete. În Antichitate, orga hidraulică era amplasată, de obicei, sub un flux natural de apă (ex. Cascada) pentru a putea produce presiune în tuburi.

În secolul I au apărut două orgi în Imperiul Roman, Ptera şi Pteron. În secolul II, a apărut Magrepha, o orgă antică a evreilor cu zece tuburi. Cele mai multe orgi cu tuburi au apărut în bisericile creştine şi în sinagoge. Introducerea orgilor în biserici îi este atribuită Papei Vitalian în secolul al VII-lea.

În România, cea mai mare orga din ţară se găseşte în Catedrala Evanghelică, iar Biserica Neagră din Braşov deţine cea mai mare orga mecanică din România.

Orga cu pompa sau harmonium-ul este un predecesor al acordeonului. Aceasta avea un burduf în interior ce trebuia apăsat de către organist prin intermediul unor pedale. Orga armonică, tot un predecesor al acordeonului, inventată de Laurens Hammond în anul 1950, avea pe lângă claviatura normală, avea un set de butoane armonice special pentru acompaniament armonic.

Din anii 1930, orgile electrice fără tuburi au reuşit să reproducă sunete similare cu cele ale orgilor cu tuburi. Multe din acestea au fost achiziţionate de case de cult şi de alţi clienţi precum muzicieni profesionali sau pasionaţi pentru care orga cu tuburi era o imposibilitate financiară sau din lipsă de spaţiu. Prima orgă electrică de succes a fost “Hammond”, orga scoasă pe piaţa în anii 1930.

În zilele noastre, orgile au devenit foarte performante. Nu mai sunt doar electrice, ci electronice sau digitale, cu posibilitatea de a reproduce diferite sunete a mai multor instrumente şi pot reproduce diferite ritmuri de tobe la tempouri variate.

Wolfgang Amadeus Mozart a numit orga “Regele instrumentelor”, iar acest nume nimeni nu îl poate contesta. Mozart a avut dreptate şi putem dovedi că şi în zilele noastre orga este unul din cele mai populare instrumente muzicale şi una din cele mai mari invenţii ale omenirii.

Mădălina M.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here