Orga. Știați că…

0
153

1326039069Sfanta Cecilia cantand la orgaInstrument muzical complex, alcătuit dintr-un sistem de tuburi de diverse dimensiuni, acționate pneumatic cu ajutorul unor pedale, al unei claviaturi și al unor manete de registru, orga își are originile în Antichitate.

Orga cu apă numită hydraulis, inventată în jurul anului 200 î.Hr. de către Ctesibios din Alexandria (190-125 î.Hr), utiliza greutatea apei pentru reglarea presiunii aerului care pătrundea prin tuburile de orgă.

Istoria acestui instrument muzical este complexă și vastă, cu repere în întreaga lume, în special în Europa și America.

În jurul anului 750, orga cunoscuse deja o mare răspândire, cu precădere în abații, biserici și catedrale. Ulterior, instrumentul a fost folosit la banchete, spectacole de teatru, de circ, precum și la concursuri sportive. În secolul al IX-lea, arhitectul Anthemios din Tralles a construit o orgă termică. Aburul produs într-un cazan era dirijat prin tuburi din piele la țevile de metal ale instrumentului. Acestea vibrau sub acțiunea aburului.

În jurul lui 1500, orgile puteau emite doar un sunet la atingerea pedalelor, indiferent de varietatea notelor din dotare. Mecanismele de funcționare erau construite în așa fel încât, când era acționată una din pedale, doar unul din tuburi funcționa, celelalte fiind blocate.

Din 1510, din Germania, provine prima orgă cu trăsături asemănătoare celor folosite astăzi.

În 1524, a fost deschisă, în Mexic, prima școală de muzică. Aici, printre materiile de studiu se număra și construirea și utilizarea orgii.

Compozitorul Joseph Haydn a scris, în 1772, o partitură destinată unei orgi mecanice fixate într-un ceas.

În 1854, francezul Victor Mustel obținea brevetul pentru orga cu dublă expresie care îi poartă numele. Câțiva ani mai târziu, în 1862, organistul francez Louis Charles Albert Péchard a patentat comanda electrică a orgii.

Ulterior, în 1935, americanul Laurens Hammod, din Chicago, a inventat orga electromagnetică. Primul concert live destinat muzicii de orgă a avut loc la New York, în 1922.

Printre marii organiști ai lumii se numără Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Georg Frideric Handel, Felix Mendelssohn, Franz Liszt, Cesar Franck, Anton Dvorak, Anton Bruckner, Gabriel Fauré, Charles Ives și Olivier Messiaen.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here