Osteoporoza afectează si bărbaţii

0
124

osteoporozaConsiderată iniţial o boală a persoanelor vîrstnice, osteoporoza a fost multă vreme neglijată. Ea nu apare doar la vîrste înaintate, ci poate afecta şi vîrsta a doua.

În ultimul timp, accentul s-a pus pe osteoporoza prezentă la femei, deoarece aproximativ una din două femei suferă de fracturi datorate osteoporozei. Totuşi, această afecţiune nu-i ocoleşte nici pe bărbaţii vîrstnici. Declinul hormonal slăbeşte oasele bărbaţilor.

Principalul risc pe care îl presupune osteoporoza este apariţia fracturilor prin scăderea densităţii osoase. Ce se întîmplă, de fapt?

Odată cu înaintarea în vîrsta, organismul uman începe să sufere un uşor declin hormonal, fapt care afectează şi ţesutul osos. Apare scăderea masei osoase, cu alterarea ţesutului osos. şi, implicit creşterea riscului de fractură. În lipsa unei depistări precoce, boala evoluează timp îndelungat silenţios, fără semne clinice. Cele mai frecvente complicaţii sînt reprezentate de fracturi (ale articulaţiei pumnului, vertebrelor, şoldului) asociate cu dureri cronice, deformări şi imposibilitatea efectuării mişcărilor normale, adică anchiloze.

Toate acestea duc la reducerea semnificativă a calităţii vieţii pacienţilor. Considerată mult timp ca o boală a femeilor, osteoporoza la bărbaţi a fost mai puţin studiată. Cu toate acestea, studiile epidemiologice recente arată că 18% dintre bărbaţii peste 50 de ani au prezentat fracturi osteoporotice.

Osteoporoza apare, totuşi mai rar la bărbaţi si aceasta se datorează masei osoase a persoanelor de sex masculin care este cu 30 – 50% mai mare decît a celor de sex feminin, ratei mai scăzute a pierderii de os cortical cu vîrsta, oaselor de dimensiuni mai mari si modificărilor hormonale diferite la bărbat faţă de femeie. Practic, nu există un echivalent al menopauzei instalată la femeie; la bărbat scăderea de testosteron se produce lent în timp.

Prevenirea complicaţiilor

Osteoporoza îşi anunţă prezenţa în cele din urmă prin pierdere în înălţime din cauza tasării vertebrelor şi prin fracturi osoase. Dacă aveţi dureri osoase, aţi pierdut în înălţime în ultimii ani, sau, pur şi simplu, pentru a diagnostica o eventuală scădere a densităţii osoase puteţi efectua un test extrem de simplu. Acesta este nedureros, lipsit de riscuri, dar necesită o aparatură specială. Pe baza rezultatului, medicul poate estima probabilitatea fracturilor şi vă poate ajuta să le preveniţi.

Măsurile pe care le veţi adopta sînt simple: păstrarea unei forme fizice bune şi o alimentaţie corectă. Factorii de risc asociaţi cu osteoporoza masculină sunt reprezentaţi de: – o utilizare prelungită a anumitor tipuri de medicamente: corticosteroizi, anticonvulsivante, antiacide ce conţin aluminiu; -bolile cronice renale, hepatice, gastrice, intestinale şi reumatismale; -stilul de viaţă: fumat, alcoolism, sedentarism; -aport scăzut de calciu; -expunere redusă la soare; -vârsta înaintată care atrage după sine pierderea de masă osoasă;

Pentru a fi siguri că nu suferiţi de osteoporoză ar fi bine să completaţi chestionarul următor. Veţi răspunde prin “da” sau “nu”. Dacă răspundeţi “Da” la două sau mai multe din aceste întrebări, nu înseamnă că aveţi osteoporoză, ci faptul că vă încadraţi într-o grupă de risc si ar trebui să vă adresaţi medicului specialist reumatolog sau endocrinolog. Consultaţie la domiciliu:

1. A avut unul dintre părinţii dumneavoastră fractură de şold după un traumatism minor?

2. Aţi avut o fractură după un traumatism minor?

3. Aţi urmat tratamente cortizonice pe o durată de peste 3 luni?

4. Aţi pierdut mai mult de 3 cm în înălţime?

5. Consumaţi în mod regulat băuturi alcoolice?

6. Fumaţi mai mult de 20 de ţigări pe zi?

7. Suferiţi frecvent de diaree (cauzată de probleme cum ar fi: boala celiacă sau boala Crohn)?

8. Aţi suferit vreodată de simptome datorate insuficientei de testosteron?

Dr. Răzvan Constantinescu, Farmacia ta, martie 2006

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here