Osteoporoza, o afecţiune “silenţioasă”

0
307

OsteoporozaOsteoporoza nu doare. Nu produce nici un fel de simptome care l-ar putea determina pe bolnav să se adreseze medicului, aşa cum este la modă în ţara noastră, unde prevenţia este de cele mai multe ori ignorată. Gravitatea osteoporozei constă tocmai în „silenţiozitatea” cu care evoluează până la apariţia primei fracturi, când de multe ori este prea târziu.

Osteoporoza – o afecțiune serioasă

Riscul ca o femeie să sufere pe parcursul vieţii o fractură osteoporotică se apropie de 40%, iar circa 20% dintre victimele fracturilor de şold decedează în decursul unui an, din cauza complicaţiilor. De asemenea, numărul zilelor de spitalizare necesare tratării unui fracturi de şold îl depăşeşte pe cel al terapiei ce se impune în cancerul mamar, infarctul miocardic, boala coronariană sau diabetul zaharat.

Situaţia este cu atât mai gravă cu cât, pentru următorii 50 de ani, se estimează o dublare a numărului fracturilor osteoporotice, în primul rând din cauza îmbătrânirii populaţiei.
Sub numele de osteoporoză sunt reunite mai multe afecţiuni care produc o reducere a masei osoase pe unitatea de volum ca rezultat al unui dezechilibru între procesele care reglează acumularea şi distrugerea acesteia.

Osteoporoza este caracterizată prin scăderea paralelă a mineralelor osoase şi matricei osoase, astfel încât osul, deşi în cantitate scăzută, are o compoziţie normală procentual. La ambele sexe, după vârsta de 40-50 de ani, se înregistrează o pierdere lentă de minerale.

Tipuri de osteoporoză

Osteoporoza de tip I

Se întâlneşte la un subgrup de femei în post-menopauză, cu vârste între 51 şi 75 de ani, la care pierderea osoasă este mult mai accentuată decât la femeile de aceeaşi vârstă. Frecvent, apar fracturi ale corpurilor vertebrale („strivire vertebrală”) şi ale extremităţii distale a antebraţului.

Osteoporoza de tip II

Reprezintă osteopenia care apare prin procesul normal de îmbătrânire, atât la bărbaţii, cât şi la femeile în vârstă de peste 70 de ani şi se mai numeşte osteoporoză senilă. În general, se asociază cu fracturi de col femural, fracturi ale părţii proximale a humerusului, fracturi ale tibiei şi ale pelvisului.

Osteoporoza idiopatică

Afectează bărbaţii tineri şi femeile în premenopauză, fără a se fi găsit un factor etiologic precis. Osteoporoza apare la femei tinere în timpul sau imediat după sarcină, probabil ca urmare a pierderilor de calciu şi fosfor. Alăptarea nu este recomandată la femeile cu osteoporoză, deoarece conduce la pierderi apreciabile de calciu.

Osteoporoza juvenilă

Osteoporoza juvenilă este o afecţiune rară, cu debut obişnuit între 8 şi 14 ani. Se caracterizează prin apariţia brutală de dureri osoase şi fracturi după traumatisme minime. În multe cazuri, afecţiunea este autolimitată, recuperarea producându-se spontan în 4-5 ani.

Alte cauze de pierdere osoasă la adult:
 • hipogonadism feminin (hiperpro-lactinemie, amenoree hipotalamică, anorexie nervoasă, insuficienţă ovariană, hipogonadism masculin;
 • hipertiroidie;
 • hiperparatiroidie;
 • hipercorticism;
 • deficit al hormonului de creştere;
 • boli gastrointestinale: gastrectomie subtotală, sindroame de malabsorbţie, icter obstructiv cronic, ciroză hepatică;
Factori de risc
 • rasa albă (rasa neagră are o densitate osoasă mai mare decât albii);
 • sexul feminin (bărbaţii au densitate osoasă mai mare decât femeile);
 • vârsta avansată;
 • factorii genetici (densitate osoasă mai redusă la fiicele femeilor cu osteoporoză);
 • factori hormonali: menarha întârziată, menopauza precoce, pubertatea întârziată şi hipogonadismul la ambele sexe;
 • factori nutriţionali; aportul redus de calciu şi de vitamina D;
 • factori medicamentoşi: corticoterapia prelungită;
 • patologie: tirotoxicoza, hiperparatiroidismul primar, sindromul Cushing etc;
 • fracturi de fragilitate anterioare;
 • fumatul;
 • consumul excesiv de cafea şi alcool;
 • sedentarismul;
 • afecţiuni ale măduvei hematogene: mielom multiplu, limfom, leucemie, anemii hemolitice, carcinom diseminat;
 • medicamente: heparină, glucocorticoizi, tiroxină, anticonvulsivante, chimioterapie;
 • alcool;
 • imobilizare;
 • artrită reumatoidă
Excesul de glucocorticoizi

Osteoporoza este frecventă în cadrul sindromului Cushing şi progresează uneori rapid, mai ales la copii şi la femeile peste 50 de ani. Pierderea osoasă este de obicei mai importantă în primele 612 luni de tratament cu glucocorticoizi, dar continuă neîntrerupt în cazul unui tratament cronic. Pierderea osoasă din hipercorticism este atribuită asocierii între rata scăzută a formării osoase şi rata crescută a resorbţiei osoase.

Insuficienta gonadică

Osteoblastele posedă receptori pentru estrogeni, aceştia influenţând scheletul prin stimularea producţiei de substanţe cu acţiune anabolizantă asupra osului. De asemenea, estrogenii joacă un rol important în creşterea scheletului şi în atingerea şi conservarea maximului de masă osoasă. Estrogenii sunt extrem de utili pentru întârzierea pierderii osoase la femeile cu ovarectomie (extirparea ovarelor) la vârste tinere şi în prevenirea instalării osteoporozei după menopauză. Densitatea osoasă este scăzută de asemenea la femeile cu hiperprolactinemie şi la bărbaţii cu hipogonadism.

Tireotoxicoza

Este un factor care determină resorbţia osoasă excesivă, însoţită de o creştere compensatorie a formării de os. Dacă hipertiroidismul este de scurtă durată, pierderile osoase nu au consecinţe, însă la pacienţii cu hiperti-roidism cronic, scăderea densităţii osoase devine semnificativă. Dozele excesive de levotiroxină la pacienţi hipotiroidi-eni pot produce de asemenea o pierdere osoasă accelerată.

Acromegalia

Se poate asocia cu hipercalciurie şi cu negativarea balanţei globale a calciului, la care se adaugă uneori osteoporoza. La apariţia acesteia poate contribui şi insuficienţa gonadică asociată. în experimentele efectuate pe animale s-a constatat că hormonul de creştere scade resorbţia şi stimulează formarea osoasă, de aceea este improbabil ca excesul acestuia să fie factorul care produce osteoporoză.

Diabetul zaharat

Pacienţii cu diabet zaharat, cu debut juvenil sau la vârstă adultă, prezintă o diminuare a masei osoase. S-a semnalat de asemenea o creştere a incidenţei fracturilor de şold, deşi studiile pe grupe mari de diabetici nu au relevat anomalii ale metabolismului calciului sau afectări osoase semnificative cauzate cu certitudine de diabet.

Carenţa de calciu si malabsorbţia

Carenţa de calciu nu este un factor major în patogenia osteoporozei i-diopatice, senile sau post-menopauză.
Totuşi, osteoporoza se asociază uneori cu intoleranţa la lactoză, steatoreea, icterele obstructive prelungite şi apare deseori la pacienţi după gastrectomie. Mai poate fi cauzată de defecte ale absorbţiei de calciu sau de absenţa adaptării la o dietă săracă în calciu.

Afecțiuni ereditare ale țesutului conjunctiv

Osteogeneza imperfectă de tip I, cu transmitere autosomal dominantă, se caracterizează printr-o fragilitate osoasă uşoară sau moderată, sclere albastre şi surditate precoce. Tipul II este o afecţiune perinatală letală, iar tipul III se caracterizează prin fragilitate osoasă severă, deformări osoase progresive şi sclere albe. în tipul IV, sclerele sunt albe, iar restul manifestărilor sunt similare cu cele ale tipului I.

Homocistinuria

Homocistinuria reprezintă o altă cauză de osteoporoză, aceasta fiind o boală autozomal recesivă, datorată deficitului de cistationinsintetază, care este asociată cu ectopie a cristalinului, deformări variate ale extremităţilor, retard mintal, hipopigmentare a părului şi pielii şi trombembolisme.
Manifestările clinice ale osteoporozei

Osteoporoza este asimptomatică înainte de a se complica prin apariţia unei fracturi (compresie vertebrală, fractură a pumnului, şoldului, coastelor, bazinului, humerusului). Fracturile prin tasare vertebrală apar la eforturi minime (strănut, aplecare, rotire, ridicarea unui obiect uşor), mai frecvent în regiunea toracică medie şi inferioară sau lombară superioară.

Durerea de spate debutează acut cu iradiere în lateral, poate fi accentuată de cea mai mică mişcare, cum ar fi simpla schimbare de poziţie în pat sau manevra Valsalva. Repausul la pat poate ameliora durerea temporar, pentru ca apoi să reapară sub formă de crize de durată variabilă, scăzând treptat în intensitate în câteva săptămâni.

Prin achiziţia mai multor fracturi apare deformarea coloanei vertebrale (cifoza dorsală şi lordoza cervicală), o durere cronică de spate accentuată în ortostatism şi pierderea din înălţime.
Fracturile de şold apar după cădere, mai ales din ortostatism. Complicaţiile acestor fracturi au o rată a mortalităţii de 15-20% la bătrâni şi duc la incapacitate fizică severă cu necesitatea îngrijirii la domiciliu timp îndelungat.

Caracteristici radiologice

Diagnosticul de osteoporoză se stabileşte prin următoarele investigaţii paraclinice:

 • examenul radiologie este puţin sensibil deoarece necesită o reducere substanţială a masei osoase, sub 30%, pentru a fi vizibilă pe radiografii. înaintea producerii fracturilor şi tasărilor la corpul vertebral osteoporotic, se poate observa o scădere a densităţii minerale osoase, o creştere a vizibilităţii striaţiilor verticale şi o accentuare a contururilor vertebrale;
 • DEXA este o tehnică excelentă prin sensibilitatea sa, capacitatea de a examina integral scheletul, expunerea redusă la radiaţii şi durata scurtă a examinării;
 • tomografia computerizată a coloanei vertebrale este cea mai sensibilă metodă pentru diagnosticul iniţial;
 • absorbimetria mono- sau bifotonică poate depista modificări minime (1-2%) ale densităţii minerale osoase la nivelul colului femural şi al coloanei lombare.
Examene de laborator

În general, concentraţiile calciului şi fosforului în sânge sunt normale, putându-se constata doar o uşoară hiperfosfatemie la femeile după menopauză. Fosfataza alcalină este normală în cazurile necomplicate, dar poate creşte după fracturi şi aproximativ 20% dintre femei.

Roxana Pioaru, Farmacist.ro, nr. 106/martie 2007

Vă invităm să citiți și alte articole de la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here