O absolventă a Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava (USV), actualmente masterandă a aceleiaşi facultăţi sucevene, a descoperit o nouă metodă pedagogică pentru elevii din ciclul primar, metodă ce va fi omologată de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).
„Metoda performanţelor diferenţiate” este centrată pe elev, aceasta urmând a fi publicată în „Metode de stimulare şi dezvoltare a potenţialului creativ al elevilor”, volum coordonat de conf. univ. dr. Otilia Clipa – decan al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei. Otilia Clipa a fost cea care a coordonat lucrarea de licenţă a absolventei, teză ce a avut ca temă metoda ce va fi brevetată.
Masteranda USV – Nela Popoveniuc – profesează în prezent la Şcoala Gimnazială „Ion Creangă” Bacău, acolo unde aplică cu succes inovatoarea metodă.
Potrivit Otiliei Clipa, „doamna profesor pentru învăţământul primar este unul dintre absolvenţii şi masteranzii valoroşi, cu preocupări în domeniul creativităţii, rezultatul acestor preocupări fiind fructificat în planul activităţii didactice specifice învăţământului primar”.
Metoda întreprinsă de masteranda universităţii sucevene permite lucrul la clasă cu un întreg colectiv de elevi, 30 de copii putând ieşi cu toţii la tablă într-o oră de curs, rezolvând exerciţii alese după nivelul lor de pregătire.
„Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei implică studenţii şi absolvenţii în activităţi de cercetare care să permită susţinerea ideilor novatoare şi încurajează atât validarea ştiinţifică a propunerilor, cât şi publicarea acestora în reviste şi volume de specialitate”, a mai menţionat Otilia Clipa.
În ce constă metoda folosita de Otilia Clipa?
În clasa în care se aplică „Metoda performanţelor diferenţiate” trebuie să existe cinci table, iar tabla mare va fi împărţită tot în cinci coloane pe care vor fi scrise seturi de exerciţii pentru fiecare elev în parte, toţi elevii unei grupe (10) urmând să fie scoşi la tablă în acelaşi timp.
Exerciţiile vor fi diferenţiate pentru nivelul de cunoştinţe al fiecărui şcolar. În timp ce o grupa rezolvă la tăbliţe primul set de exerciţii, elevii rămaşi în bănci – “detectivii de greşeli” – trebuie să urmărească dacă elevii de la tablă au rezolvat corect exerciţiile, iar apoi pe un panou se vor trece rezultatele. Pe rând, vor ieşi la tăbliţe următoarele două grupe.
La finalul lecţiei vor fi apreciate toate grupele, acestea fiind echilibrate din punctul de vedere al performanţelor intelectuale, dar şi în mod individual, fiecare elev.
Reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei din Suceava spun că susţin şi promovează astfel de idei creative ale studenţilor şi absolvenţilor, oferindu-le posibilitatea de formare şi exprimare a rezultatelor proprii.
Sursa: monitorulsv.ro
Jurnal Spiritual