Otrava ascunsă în om

0
233

mandriaSe întâmplă ca oameni răi să-i dea cuiva otrava înălțării de sine: așa ne-a vărsat în fire otrava aducătoare de moarte a păcatului vrăjmașul nostru, șarpele cel vechi. Dacă se întâmplă să se otrăvească, omul, chiar dacă înainte era sănătos, ajunge în mare suferință; și firea noastră era curată, neprihănită, sfântă, bună, dar când otrava vicleanului șarpe a pătruns în ea, a căzut în boală și nenorocire nevindecată. Aflându-se în om, otrava cea aducătoare de moarte a șarpelui ne-a îmbolnăvit toate puterile sufletești și trupești.

De aici iau naștere nu numai mândria, ci și cugetarea, disprețuirea aproapelui, osândirea, clevetirea, grăire de rău, ocările, răzbunarea cu fapta și cu cuvântul, dorirea și căutarea cinstirilor, slavei omenești și laudelor.

De aici iau naștere amăgirea, viclenia, șiretenia, minciuna și fățărnicia.

De aici iau naștere mâncatul și băutul peste măsură și grija ospețelor.

Așa se face că oamenii născocesc schimbări în îmbrăcăminte, în zidirea și împodobirea caselor, precum și celelalte deșertăciuni.

Toate acestea și cele asemenea lor sunt de la cugetarea trupească și de la otrava aducătoare de moarte a șarpelui, care este semănată în inima omenească.

Otrava dinăuntrul omului îl chinuie pe acesta, și cu timpul îi face suferința de neîndurat; și otrava șarpelui, care este ascunsă în suflet, chinuie sufletul și îi pricinuiește felurite dureri.

Uită-te ce face în om mândria! Cum îl chinuie! Câte mijloace născocește pentru a dobândi cinste, slavă și laudă în această lume, și, odată ce le-a dobândit, cu câtă osteneală și grijă își păzește această comoară! Cât de nemulțumită este atunci când cineva o disprețuiește! Cât o doare atunci, cât se tulbură, cum cârtește și se îndârjește când e lipsită de cinstiri, încât mulți chiar își pun capăt zilelor!

”Comoară duhovnicească adunată din lume”, Sf. Tihon din Zadonsk

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here