Ötzi – omul ghețurilor

0
135

otziDescoperirea lui Ötzi, omul ghețurilor, este unul dintre acele momente când oamenii moderni au fost entuziasmați și aproape copleșiți de ocazia care li s-a oferit, aceea de a lua contact cu trecutul îndepărtat. Momente similare au fost descoperirea mormântului lui Tutankhamon, a corpurilor din turbăriile daneze și a armatei de teracotă din China.

Pe 19 septembrie 1991, Erika Și Helmut Simon din Nürnberg au descoperit un cadavru în Alpi la înălțime, deasupra liniei zăpezii. La început, ei și echipa de salvare care a sosit la scurt timp au crezut că au găsit corpul unui turist care-și găsise sfârșitul poate cu 10 sau 20 de ani în urmă.

Corpul era maro, lipsit de păr, emaciat și pe jumătate îngropat în gheața ghețarului Similaun. Vremea mai caldă de la sfârșitul secolului al XX-lea a topit o parte a ghețarului, scoțând la iveală cadavrul. Mărunțișurile împrăștiate în jurul corpului sugerau rămășițele unui echipament montan mai degrabă demodat decât modern, așa că autoritățile au început să se gândească la un accident montan din secolul al XIX-lea, apoi la ceva mult mai vechi. Toporul de cupru găsit în apropierea corpului sugera că acesta ar putea data din epoca bronzului. Pe măsură ce erau examinate dovezile, datarea corpului a trecut de la 10 la 100 de ani vechime, iar apoi a ajuns până la 3000 de ani sau mai mult.

Datarea cu carbon radioactiv a arătat că trupul era și mai vechi. Omul murise în 3300 î.Hr.. Trupurile găsite în turbării erau vechi de 2000 sau 2500 de ani. Există mumii egiptene mai vechi, dar în Europa nu fuseseră găsit nici un corp atât de vechi și atât de bine conservat.

Ötzi, așa cum a fost botezat, este primul european preistoric bine conservat care a fost descoperit vreodată. El avea între 35 și 40 de ani, 160 de centimetri înălțime și păr ondulat, castaniu-închis. Avea semne ciudate tatuate pe piele.

Încălțămintea era de piele și pe deasupra hainelor avea o pelerină lungă de circa 90 de centimetri făcută din iarbă împletită, un gen de apărătoare portabilă de vânt. Mai purta și o căciulă de blană de forma unui stup de albine.

Dispariția omului ghețurilor a fost pentru acesta un dezastru personal pentru unii, dar conservarea lui întâmplătoare timp de 5000 de ani a fost un câștig neașteptat și puțin probabil pentru noi. Astfel, ni s-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care trăiau oamenii în trecutul îndepărtat. Din unele puncte de vedere, ne erau foarte asemănători, din altele, foarte diferiți.

Prin arheologie și istorie învățăm o parte din experiențele de viață ale acelor generații care au pierit de mult și suntem mai bine pregătiți să ne evaluăm propria situație.

Descoperiri care au schimbat lumea, Rodney Castleden

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here