Misterul “oului” de sticlă găsit după erupţia vulcanului Kilauea

0
270

Oul misterios

Un “ou” misterios care îi intrigă pe oamenii de ştiinţă a fost găsit, chiar la începutul lui 2016, după erupţia vulcanului Kilauea din Hawaii.

Este negru, gol în interior, are o “coajă” sticloasă; măsoară 1,27 de centimetri şi seamănă cu aşa numitele “Lacrimi ale lui Pele”. Aceste formaţiuni geologice asociate de locuitorii din regiune cu Pele, zeiţa vulcanului, se formează atunci când fragmente mici de lavă se răcesc rapid şi ajung “lacrimi” de sticlă.

In regiune exploziile de lavă sunt dese. Vulcanul Kilauea este unul dintre cei mai activi din lume. Savanții spun că nu au mai văzut până acum ceva care să fie la fel ca oul misterios.

Oul misterios

“Faptul că este gol este cu adevărat interesant”, a declarat Tim Orr. Tim Orr geologul la Observatorul Vulcanic din Hawaii, este cel care a găsit de altfel ciudata formațiune.

El și-a exprimat convingerea că oul s-ar fi format când lacul de lava al vulcanului ar fi fost încă în mişcare. El a aparut atunci când expulza materie, iar faptul că a fost găsit intact face parte din paradoxurile științei. Asta deoarece deși este “foarte fragil” a rezistat forței erupției.

“După ştiinţa mea, este singurul obiect de acest fel care s-a găsit vreodată”, a adăugat geologul.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here