Cine ştie răspunde! Ce fac plantele în timpul nopţii?

0
2148
oxigen noapteaStomatele plantelor

În timpul zilei, planta absoarbe dioxidul de carbon şi produce oxigen. În timpul nopţii, în absenţa luminii, ea absoarbe oxigenul şi eliberează dioxid de carbon şi vapori de apă. Cantitatea de oxigen absorbită noaptea este mai mică decât cea produsă în timpul zilei.
Pe partea inferioară a frunzei se găsesc nişte deschizături mici, stomatele, care permit plantei să realizeze schimburile de gaze: ele absorb dioxidul de carbon şi eliberează oxigenul.

Oxigen pe timpul noptii

Produsul rezidual al procesului de fotosinteză este oxigenul, element indispensabil oamenilor şi animalelor pentru respiraţie. Datorită plantelor, procentul de oxigen din atmosferă rămâne constant.
Pune două boabe de fasole pe un strat de vată în permanenţă umedă şi aşteaptă să încolţească. Când plăntuţele se vor dezvolta, plantează fasolele în două vase cu pământ. Pune un vas lângă fereastră, iar pe celălalt într-un dulap, la întuneric; udă-le la fiecare trei zile şi, timp de două săptămâni, măsoară-le în fiecare zi cu cât cresc. Vei vedea că, la început, planta pusă la întuneric va creşte rapid, în căutarea luminii, apoi îşi va încetini creşterea devenind de un verde palid. Planta işi va reveni numai când o vei readuce la lumină.

Pe unde circulă seva plantelor?

Interiorul tulpinei plantelor vasculare este compus dintr-un ansamblu de tuburi mici care permit circulaţia limfei. Tuburile sunt cele care transportă apa şi sărurile minerale (seva brută) de la rădăcini la frunze se găsesc în partea lemnoasă din interiorul tulpinei, numită xilem. Zaharurile produse prin fotosinteză (seva prelucrată) curg, în schimb, în partea dinspre exteriorul tulpinei, numită floem şi ajung la toate organele plantei, mişcându-se atât în sus cât şi în jos. În frunză, canalele de transport sunt nervurile: din cea principală, centrală, se ramifică altele secundare, mai subţiri, care ajung în toate părţile frunzei.

Marea carte, Editura Litera International

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here