Păcatele împotriva dragostei

Ofensa adusa dragostei este orice pacat pe care il savarsim

0
504
Ofensa adusa dragostei
Ofensa adusa dragostei

Ofensa adusa dragostei este orice pacat pe care il savarsim

Ofensa adusa dragostei -În larga accepțiune a termenului, orice păcat, de orice fel ar fi el, reprezintă o ofensă adusă dragostei, deoarece este o ofensă împotriva voii lui Dumnezeu, Care, în esență, este dragoste. Din dorința de a ne desăvârși și a ajunge la veșnica fericire, Domnul ne interzice să săvârșim nelegiuiri, pentru că El știe că păcatul ne face nefericiți și ne conduce către pedepse de neîndurat.

Crestinul este incredintat de adevarul dragostei

De fapt, de acest lucru fiecare dintre cei care avem o oarecare experiență duhovnicească și o pază a conștiinței este încredințat. Săvârșind cineva cu nebunească pornire a mâniei aceasta ofensa adusa dragostei, ori a unei alte patimi vreun lucru. Din care se așteaptă să primească satisfacție, ușurare ori mulțumire, va secera dezamăgire. Îndată după păcat si dupa ofensa adusa dragostei, el încearcă oarecare chinuri. Oarecare strașnică tortură sufletească și o apăsare insuportabilă. Dacă tu nu încetezi să păcătuiești, dacă nu mergi la duhovnic. Ci cu socotință greșită, iarăși îl repeți ori te dedai beției ca să uiți situația ta tragică, vei deveni încă și mai nefericit. Păcatul pedepsește pe păcătos (Ier 2, 19).

Fără dragoste, totul se încețoșează…

Păcatul ne înstrăinează de dumnezeiasca dragoste. Păcatul îl aruncă pe om în cârtire împotriva lui Dumnezeu și a oamenilor si in ofensa adusa dragostei. Dragostea călcată în picioare strică armonia vieții. Fără dragoste, totul se încețoșează…

Secretul fericirii constă în dragostea de Dumnezeu și de oameni. Iar această dragoste se întreține prin ascultare și smerenie, îmreunate cu anumite jertfe. Aceste mici jertfe însă răsplătesc cu  fericire și bucurie pe om. Incât cel ce le gustă este gata de încă și mai mari jertfe, numai să nu se lipsească de bucuria dragostei.

Toți am urmărit cât de fericit este un copil care ascultă

Care iubește și este iubit și care, pentru supunerea lui, e străin de chinurile născute în conștiința copiilor neascultători. Și, pe de altă parte, cât de nefericit este același copil care încetează să asculte din această pricină este certat adesea și pedepsit.

Oamenii sunt copiii lui Dumnezeu și sunt chemați către fericirea dragostei

 Trădarea dragostei îi face nefericiți. Iar Dumnezeu, fiind dragoste, însetează să-i vadă din nou fericiți. El vorbește prin Fiul Său Cel Preaiubit, Unul-Născut, venit ca să-și dea viața Sa pentru noi din dragoste. “De Mă iubiți, păziți poruncile Mele! “(Ioan 14, 15). Împlinirea poruncilor și, în același timp, și râvna noastră arată dragostea către Dumnezeu și către aproapele. Iar călcarea poruncilor strică legătura noastră atât cu Dumnezeu, cât și cu aproapele. Aceste încălcări ale poruncilor sunt păcate împotriva dragostei.

În examinarea noastră vom cerceta mai întâi cele mai mari păcate împotriva dragostei de Dumnezeu, iar după aceasta și pe cele mai răspândite păcate împotriva dragostei de aproapele.

„Dragostea – Tâlcuire la Rugăciunea Sfântului Efrem Sirul” – Arhim. Serafim Alexiev

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here