Pacea ta să nu atârne de oameni

0
136

258269_411455488903204_1527100068_oFiule, dacă pacea ta se întemeiază pe vreun om și atârnă de faptul că acel om gândește, simte și trăiește ca tine, vei acea tulburare și neodihnă. Dacă însă vei căuta scăpare la Adevărul care trăiește veșnic și rămâne totdeauna neschimbat, nu te vei întrista când prietenul te părăsește sau moare. Dragostea față de prieten să o întemeiezi  pe Mine; și, din dragoste pentru Mine, să iubești pe cel ce ți se pare bun și scump în viața aceasta! Fără Mine, prietenia e șubredă și nu ține mult; și dragostea pe care n-o leg Eu, nu e nici adevărată, nici curată. Așa de mort se cade să fii față de orice lipire de persoanele iubite încât,  dacă ar atârna de tine, să te lipsești de orice legătură cu oamenii. Căci cu cât se va depărta omul mai mult de orice mângâiere pământească, cu atât se apropie mai mult de Dumnezeu. Și cu cât se înalță mai sus spre Dumnezeu, cu atât se pogoară mai adânc în sine și se micșorează mai mult în ochii săi.

Cine însă își atribuie vreun bine, acela pune un zid de despărțire între el și harul lui Dumnezeu; căci harul Duhului Sfânt caută totdeauna locaș în inimile smerite. Dacă ai știi să te dezbraci de orice dragoste față de făptură, harul Meu s-ar vărsa atunci peste tine și te-ar umple. Când ochiul tău caută spre făptură, pierde din vedere pe Făcător. Învață deci a te birui pe tine în toate, ca să ajungi la cunoștința Mea. Cel mai neînsemnat  lucru, când este iubit și poftit împotriva rânduielii dragostei sfinte, întinează sufletul și-l abate de pe calea Celui-Prea-Înalt.

„Urmând pe Hristos” de Thomas A. Kempis, Tipografia Miron Neagu – Sighișoara, 1944

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here