”Paganini nu mai locuiește aici” – cea mai bună piesă la Concursul Național de Dramaturgie. Când se va juca

0
110

paganini-ion-ardeal-ieremia-romeo-ioan-si-nicolae-parvulescu-465x390Dramaturgia românească descoperă, cu fiecare ediție a FEST –FDR (Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești) noi piese –manifest. Rețeta e sigură: se caută piese ”strigător” de actuale, prin mesaj și trăire, iar în câțiva ani, fără excepție, ele ajung piese de succes pe scena teatrelor țării. E frumos să vezi cum se naște o piesă.

Paganini nu mai locuiește aici”, este marele câștigător al ediției curente a Concursului Național de Dramaturgie. Juriul, format din teatrologul conf.univ.dr. Nicolae Mandea (UNATC) – președintele juriului, teatrologul Oana Borș, scriitorul Ion Cocora, teatrologul Dan-Marius Zarafescu și secretarul literar al Teatrului Național, Codruța Popov, a considerat că Paganini nu mai locuiește aici de Carmen Dominte este textul cel mai îndreptățit la distincția de Cea mai bună piesă a anului. Premiul asociat acestui important titlu constă în montarea piesei câștigătoare pe scena Teatrului Național din Timișoara în stagiunea 2014-2015.

Potrivit președintelui juriului, conf. univ. dr. Nicolae Mandea, principalele atuuri ale textului câștigător sunt legate de „modul interesant și empatic în care transpune într-o poveste dramatică imaginativă un conflict specific vremurilor noastre, conflictul pentru proprietate. Două personaje din generații diferite se raportează prin situații teatrale active, gândite cu gravitate și umor, la un principiu pe care viața te face să îl înțelegi cu onestitate și mai multă înțelepciune. Textul Paganini nu mai locuiește aici are calități teatrale ce îl recomandă pentru a fi pus în scenă și a intra în repertoriul Teatrului Național “Mihai Eminescu” din Timișoara”.

Coincidență fericită

Juriul a deliberat asupra textului câștigător după audierea, în cadrul Festivalului European al Spectacolului Timișoara – Festival al Dramaturgiei Românești 2014, a trei spectacole lectură având la bază cele trei texte finaliste: Tango in the dark de Edith Negulici (regia Mihaela Lichiardopol), Paganini nu mai locuieşte aici (regia Ion-Ardeal Ieremia) de Carmen Dominte și Joc secund de Gheorghe Truță (regia Sabin Popescu). Actorii Romeo Ioan și Nicolae Pârvulescu au dat viață în lectură celor două personaje din Paganini nu mai locuiește aici.
Dramaturgul Carmen Dominte să se afle la cea de-a doua colaborare cu Teatrul Național din Timișoara. Textul semnat de scriitoare, Bye Bye America, a fost desemnat câștigător al Concursului Național de Dramaturgie ediția 2008, și a stat la baza spectacolului cu același titlu produs de Naționalul timișorean în 2009.

Sursa: EVZ.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here