Cine ştie rãspunde! Păianjenul este o insectă?

0
3284

Păianjenul nu e o insecta, ci arahnida; au 8 lăbuţe iar corpul lor este format din 2 părţi, capul şi abdomenul. Din aceeaşi clasă fac parte şi scorpionii. Speciile de arahnide depăşesc numărul de 70 000, aproape toate fiind terestre. Păianjenii, care numără 30 000 de specii, sunt prădători de temut: după ce şi-au capturat victima, o omoară cu veninul şi o injectează cu unele substanţe care dizolvă ţesuturile acesteia, în aşa fel încât el să le poată suge …

PăianjenulVăduva neagră

Muşcătura acestui păianjen este mortală: otrava sa este mult mai puternică decât otrava unui şarpe cu clopoţei. Numai femelele muşcă; masculii, în schimb, sunt inofensivi.

Cine, cum, când – Cum se reproduc păianjenii?

Ȋn general, păianjenii depun pe plante un număr variabil de ouă, protejate de o pânză de păianjen şi supravegheate de către femelă care uneori le poartă cu sine înfăşurate în mătase.

Când micuţii ies din ouă, ei rămân câtva timp cu mama apoi, agăţaţi de primul lor fir de mătase, se lasă transportaţi de vânt în căutarea unui loc în care să se stabilească.

Recorduri

  • Păianjenul uriaş sau „mâncătorul de păsări” este cel mai mare din ordinul său: a fost găsit un exemplar cu o deschidere a membrelor de 28 cm, mai mult sau mai puţin cât lungimea aceste pagini.
  • Cel mai mic păianjen este Patu marplesi, minuscul cât un punct; are o lungime mai mică de o jumătate de milimetru.
  • Păianjenul Oonops depune numai două ouă iar Mygalomorphus peste 3000.
  • Unii păianjeni tropicali construiesc pânze din mătase galbenă şi albă lungi de până la 3 m.
Tarantulele

Unele tarantule, uriaşi păianjeni păroşi, cu un diametru de 20 cm, îşi înmoaie prada cu ajutorul unui lichid intestinal care le dizolvă ţesuturile şi le transformă în pastă. Perii de la gură elimină apoi bucăţile care sunt încă prea… mari!

Cum isi construieşte păianjenul panza?

Cu ajutorul filierelor, organe speciale situate pe abdomen, păianjenul produce un fir rezistent, menit să dea rezistenţă structurii şi un fir lipicios, destinat prinderii prăzilor. Construirea pânzei poate să dureze aproximativ o oră de muncă.

 1) Păianjenul întinde primul fir între două puncte, apoi se întoarce pe acelaşi drum, cu al doilea fir …

2) Apoi se duce la jumătatea firelor şi leagă de ele un al treilea, care să întindă structura spre pământ.

3) Ȋn continuare, adaugă pânzei razele şi completează marginea, mişcându-se pe firele deja întinse sau pe laturile susţinătoare din jur.

4) Apoi formează o spirală de fir lipicios, lăsând totuşi unele fragmente libere, pentru a se putea mişca. în sfârşit, ţese ultimul fir, cel de alarmă, care va intra în vibraţie imediat ce o insectă va rămâne lipită de pânză.

Marea Carte: Întrebări şi răspunsuri, Ed. Litera Internaţional

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here