Pâinea – rețete tradiționale

0
1476

Pâinea – ˶A face o pâine bună seamănă cu proiectarea unui circuit electronic complex, cu programarea unor funcții de sistem informatic sau realizarea unui subansamblu mecanic de precizie.

pâineaEfortul de creaţie este similar, diferenţa constând numai în obiectul de activitate şi natura instrumentelor utilizate. De aceea, vă invit să apreciaţi orice lucru realizat cu pricepere, dăruire şi talent, indiferent cât de umilă ar fi întrebuinţarea sa. Un astfel de gest ar fi o dovadă supremă a înţelepciunii ce transcende orgoliul ieftin şi mândria lipsită de conţinut.˝

Pâine de vară din Sălaj

În loc de drojdie, în timpul verii, femeile din satele sălăjene folosesc ca “agent de dospire, creştere şi afâ­nare”, o zeamă obţinută prin fermentarea frunzelor de viţă de vie timp de câteva zile în apă, în care se pune şi 1 linguriţă de zahăr. Se rup în bucă­ţele 15-20 de frun­ze de vie. Se acoperă cu o jumătate de litru de apă căl­duţă în care s-a pus şi zahărul.

Se lasă la soare ames­te­cul, aco­perit cu o pânză, până când începe să fermenteze. Se stre­coară apoi lichidul obţinut. Se foloseşte la frămân­ta­rea unei pâini din 1 kg de făină. În timpul frământării, se adau­gă câte puţin ulei, ca să nu se prindă aluatul de mâini şi de vas. După ce aluatul este bine frământat, elas­tic, bun de modelat, se lasă în loc cald, acoperit, să crească. După o oră, se formează pâinea şi se pune în tavă unsă cu ulei. Pâinea se poate pune şi pe frunze de varză proas­pătă sau pe frun­ze de gulioare unse cu ulei. Are un gust mai bun. Tava cu pâine se ţine la loc cald o jumătate de ceas înainte de a o pune în cuptorul încălzit bine înainte.

Pâine cu mălai ca în Vrancea

pâineaÎn Vrancea se prepară mai întâi o maia din făină albă de grâu amestecată cu puţin mălai. Se frământă cu puţi­nă apă caldă. Se pune atâta făină până când se obţine un aluat mai tare. Din acest aluat se fac turtiţe care se usucă la soare. Ele se folosesc apoi, în­muiate în apă caldă, în loc de drojdie.

La 1 kg făină albă se adaugă 300 g mălai, 4 linguri ulei cald, sare şi apă caldă câtă este necesară pentru a obţine un amestec potrivit de tare. Din acesta se fac 20 de tur­tiţe care se pun la soare. Se usucă şi se depo­zi­tează apoi în loc uscat. Pentru a face pâine, la 1 kg de făină de grâu se foloseşte 1 turtiţă de maia din grâu şi mă­­lai, dizolvată în apă caldă. Se amestecă, se adaugă sare, puţin zahăr și puţin ulei. Apoi se frământă bine alua­tul care se lasă la crescut la loc cald.

Aluatul obţi­nut se pune la copt în tăvi unse cu ulei şi pâinea coaptă este fra­gedă mai multe zile. Când este foarte cald, pâinea se păs­trează în loc rece, uscat, înfăşurată într-un ştergar (niciodată în pungă de plastic), pentru că altfel se acreşte.

Pită dobrogeană cu chimen

Din 1 kg făină, 1 cană mare ulei de dovleac sau floa­rea-soarelui, 500 ml apă călduţă şi puţină sare se frămân­tă un aluat potrivit de tare. În aluat se adaugă 2-3 linguri seminţe de chimen. Se presară deasupra cu făină şi se lasă acoperit o jumătate de oră. După aceea se întinde cu sucitoarea în foi cu grosimea de două, trei degete. Se coc în tăvi unse cu ulei. Acestea se pot şi umple cu praz, ceapă, varză, călite în ulei, se rulează apoi strâns, ca să nu se piardă umplutura. Se pun una lângă alta într-o tavă unsă și se coc la foc potrivit, în cuptor.

Pâinea săsească

pâineaSe pun la înmuiat poame uscate – stafide, prune, mere, pere – în 500 ml apă caldă. Se ţine vasul la loc căl­duţ, una, două zile, apoi se scurge apa. Cu ea se fră­mântă aluatul din 1 kg făină de grâu, 100 g făină de secară, o jumătate kg cartofi fierţi şi daţi prin maşina de tocat, 150 ml ulei de porumb, puţină sare şi, dacă mai este nevoie, puţină apă călduţă în care au fiert cartofii.

Când aluatul se desprinde de pe mâini uşor, se lasă la loc cald, acoperit, cel puţin 1 oră. Se for­­mează pâinile şi se pun în tăvi unse, apoi se mai lasă 15-20 de minute la crescut. Înainte de a le pune la copt, în cuptorul încălzit dinainte, se crestează deasupra cu un cuţit, se stropesc cu puţin lapte şi se presară cu se­minţe de dovleac.

Pentru mai multe articole despre produse tradiționale accesați rubrica
Stil de viață.

 Sursă consultată: Revista  ˶Formula As˝

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here