Palatul Pitti

0
697

Palatul Pitti din Florenţa este unul dintre cele mai mari palate din Italia, are una dintre cele mai frumoase grădini din ţară şi este una dintre cele mai importante galerii de artă din lume.

castel

Palatul Pitti, începuturile

Între 1457 şi 1466, Luca Pitti, un negustor şi prieten al familiei Medici, a construit un palat pe malul sudic al fluviului Arno. El a fost obligat să oprească lucrările de construcţie după ce a rămas fără bani. Timp de 80 de ani palatul a rămas neterminat, până în 1550, când l-a cumpărat Eleonora de Toledo, soţia lui Cosimo I. În 1560, ea l-a însărcinat pe Bartolomeo Ammanati să reconstruiască şi să extindă palatul. În 1565, Cosimo I s-a muta cu familia şi curtea sa din Palazzo Comunale, cunoscut azi ca Palazzo Vecchio, în palatul Pitti.

În 1620, Palatul Pitti a fost  şi mai mult extins sub supravegherea lui Giulio Parigi. Cu faţada sa de 198 de metri, el devenise cel mai mare palat din oraş. Palatul Pitti adăpostea şi galeria de tablouri ale familiei Medici, ale căror colecţii au fost accesibile publicului încă din 1640. Aripile laterale au fost adăugate în secolele XVIII-lea şi al XIX-lea. La începutul secolului al XIX-lea, micul Palazzo Meridiana a fost construit în spate de arhitectul Pasquale Poccianti. Între 1865 şi 1870, când Florenţa era capitala Italiei, Palatul Pitti a devenit reşedinţa regelui. În 1919, regele Emmanuel al III-lea l-a oferit în dar statului italian.

Palatul Pitti şi Grădinile Boboli

Curtea interioară a Palatului Pitti duce la Grădinile Boboli, create în 1560 de însuţi Cosimo I cu ajutorul lui Niccolo Tribolo. În parc sunt circa 200 de statui, precum şi obeliscuri , fântâni, grote, un teatru şi o cafenea. Plimbarea prin grădinile întinse, amenajate pe panta unui ideal, oferă o perspectivă minunată asupra turnurilor şi vârfurilor acoperişurilor Florenţei.

La sălile de expoziţie se ajunge prin curtea interioară. Extraordinarele colecţii Pitti sunt cu atât mai fascinante cu cât sunt aşezate în  somptoasele săli ale palatului. Există multe capodopere printre care picturi de Tiţian şi Rafael, Rubens, Tintoretto, van Dyck, Velázquez, Murillo, Caravaggio, Giorgione, Perugino şi Filippo Lippi.

Museo degli Argenti deţine superbe obiecte artizanale care au aprţinut cândva familiei de Medici. Appartamenti Monumentali erau apartamentele rezidenţiale şi sălile oficiale de stat ale ducilor toscani şi regilor italieni şi ele au fost păstrate în starea lor originală.

Galleria d‛Arte Moderna este modernă doar în comparaţie cu cea mai mare parte a artei florentine, deoarece picturile sale datează din secolul al XIX-lea.

Castele şi palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here