Palatul Regal, Madrid

0
291

Palat regal SpaniaCând steagul național flutură pe Palatul Regal din Madird, înseamnă că regele Spaniei se află acolo și primește, probabil oaspeți importanți. Acest impunător palat baroc nu mai servește ca reședința regală, fiind folosit doar la evenimente și recepții oficiale.

Vizitatorii foarte importanți sunt primiți cu mare pompă pe locul de paradă, situat între catedrală (terminată abia în 1993) și Palatul Regal. Palatul a fost construit între 1737 și 1764 după planurile arhitectului italian Giovanni Battista Sachetti. Era novoie de un nou palat, deoarece vechiul Acazar fusese distrus de un incendiu cu trei ani înainte.

Noul palat a fost construit în același loc, pe un deal cu vedere spre Sierra Guadarrama. Construit după un plan de ansamblu pătrat, ca vechea fortăreață, el este compus din patru aripi care împrejmuiesc o curte interioară.

Fiecare aripă proeminentă are o parte centrală și două colțuri, fiind practic împărțit în două, datorită pietrelor închise care dau o înfățișare de soclu întregii baze a clădirii. Palatul pare impunător și maiestuos cu cei 152 m de fațadă relativ lipsită de ornamente și întreruptă doar de pilaștri. Impresia este atenuată de balustrada decorativă a acoperișului, împodobită cu statui și vaze. Deasupra portalului de la intrare se află o suprastructură foarte bogat împodobită cu un ceas mare. Mai mulți artiști s-au ocupat de somptuoasa decorare interioară a palatului, printre care pictorul german Anton Raphael Mengs, venit la Madrid ca pictor de curte și celebrul pictor venețian Giovanni Battista Tiepolo, care a pictat Apoteoza monarhiei spaniole în mica sală de audiențe de lângă sala tronului. Frescele sale de pe plafon sunt impresionante-nu doar datorită strălucitei lor combinații de culori, ci și pentru că mereu s-a ținut seama de punctul de vedere al observatorului.

Decorațiunile interioare ale apartamentelor private datează din secolele al XIX-lea și al XX-lea.

Farmacia regală are o colecție impresionantă de instrumente datând din secolul al XVII-lea până în secolul al XX-lea, oferind vizitatorilor o perpectivă asupra medicinei și remediilor farmaceutice din trecut.

Biblioteca regală cuprinde 24 de încăperi cu peste 300.000 de cărți, alte materiale tipărite, manuscrise și hărți. Ea mai cuprinde instrumente nmuzicale și o colecție de monede.

Castele și palate din Europa, Ulrike Schober

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here