Palpitaţii

0
484

palpitatii_d4a32fde6cDe aproximativ 36 milioane de ori pe an inima bate exact atunci când este nevoie să o facă -lucru pentru care sunt atât de deranjante momentele în care îşi pierde ritmul. Din fericire, există modalităţi prin care putem preveni apariţia palpitaţiilor aproape imediat ce se produc. Chiar mai bine, le putem preveni complet prin practicarea unor tehnici de reducere a stresului, cerând medicului să verifice toate medicamentele pe care le luăm şi adăugând la dietă alimente şi suplimente care ajută inima.

Ce este în neregulă

Impulsuri electrice regulate vă fac inima să bată cu atât de mare regularitate încât nici măcar nu observaţi. Dar dacă în sistem intervine o problemă, s-ar putea să prezentaţi palpitaţii – o senzaţie tulburătoare în piept – atunci când inima bate prea repede sau „sare peste o bătaie”. Palpitaţiile indică ocazional o problemă serioasă la inimă, dar în marea majoritate a cazurilor sunt cauzate de oboseală, griji, boală sau stres. Deşi ele pot să vă facă să deveniţi anxios, în general nu este nevoie de tratament.

Calmaţi starea de nelinişte

-Imediat ce observaţi bătăi neregulate de inimă, staţi jos şi apoi ridicaţi-vă picioarele. Respiraţi încet şi adânc, lăsându-vă abdomenul să se dilate la fiecare respiraţie. Dacă vă concentraţi pe o respiraţie înceată, regulată, pulsul va reveni probabil la ritmul normal destul de repede.

-Dacă starea continuă totuşi, faceţi manevra Valsalva. Ţineţi-vă de nas, închideţi gura şi încercaţi să expiraţi. Pentru că nu puteţi să expiraţi – având nasul şi gura închise – vă veţi screme ca şi cum aţi fi pe toaletă. Creşterea temporară a tensiunii arteriale care apare ca rezultat al acestei manevre ar trebui să determin resetarea inimii. Tehnica a fost numită după un anatomist italian din secolul al XVIII-lea, Antonio Măria Valsalva.

-Tuşiţi forţat. Asemenea manevrei Valsalva, tusea măreşte presiunea din torace. Câteodată, este suficient pentru a readuce inima la ritmul ei regulat. Sau umflaţi un balon, fapt ce are un efect similar. De fapt, cântăreţii profesionişti recomandă să umflaţi un balon pentru a calma un puls prea rapid şi tracul de scenă.

Calmaţi-vă cu apă rece

-Luaţi câteva înghiţituri de apă rece. Nimeni nu ştie exact în ce fel ajută, dar unii oameni obţin rezultate instantaneu. O teorie este că apa înghiţită determină esofagul să apese pe inimă, iar acest imbold restabileşte ritmul.

-Alternativ, stropiţi-vă cu apă foarte rece pe faţă. Şocul poate fi suficient să rezolve problema.

Mâncaţi, beti, dar cu moderaţie

– Mâncaţi peşte. Somonul, macroul şi sardinele sunt tipuri de peşte gras ce conţin cantităţi mari de acizi graşi omega-3.

Ar trebui să-mi sun medicul?

Dacă în familia dumneavoastră nu există un istoric de boli de inimă, nu există în general niciun motiv să mergeţi la medic dacă aveţi palpitaţii cu excepţia cazului în care acestea apar de mai mult de o dată pe săptămână, devin mai frecvente sau sunt însoţite de o senzaţie de ameţeală. Ar trebui să discutaţi cu medicul dumneavoastră dacă aveţi frecvent palpitaţii, precum şi alte semne de accelerare a activităţii tiroidei cum ar fi pierderea în greutate, oboseală sau insomnie. Dacă leşinaţi sau simţiţi o senzaţie de strângere în piept acompaniată de greaţă şi transpiraţie, sunaţi imediat la 112. E posibil să fi suferit un infarct miocardic.

-Evitaţi să mâncaţi prea mult la o singură masă. Dacă vă forţaţi organismul să digere cantităţi mari de mâncare, in jurul tubului gestiv, şi nu la inimă, se concentrează prea mult sânge. Acest lucru poate duce la apariţia palpitaţiilor.

-Reduceţi cantitatea de alcool, cofeină şi ţigări. La unele persoane, consumul de cafea, ceai sau cola produce palpitaţii. Consumul de alcool şi ţigările în exces (ca şi terapia de înlocuire nicotinică) sunt de asemenea factori declanşatori, ca şi ciocolata.

Calmaţi stresul şi dormiţi suficient

-Dacă aveţi palpitaţii, este destul de probabil că de vină este stresul De fapt, palpitaţiile pot reprezenta o modalitate a organismului de a vă spune că stresul a depăşit limitele admise. Meditaţia poate ajuta la reducerea stresului. încercaţi să vă rezervaţi 30 de minute pe zi pentru a vă relaxa şi a vă linişti mintea.

-Calmaţi-vă mintea cu ajutorul aromaterapiei. Puneţi câteva picături de ulei de levănţică pe o batistă şi inhalaţi mirosul plăcut. Sau încercaţi să aplicaţi două picături de ulei de portocale amare (de -numit şi de Sevilla) pe piept sau să le adăugaţi în apa de baie.

-Dormiţi cel puţin şapte ore pe noapte. Dacă sunteţi obosit, puteţi să aveţi palpitaţii.

}ncălziti-vă si luati-o din loc

-Faceţi cel puţin 30 de minute de exerciţii aerobice de trei sau patru ori pe săptămână. Mersul, alergatul şi tenisul sunt alegeri excelente. Asiguraţi-vă totuşi că nu deveniţi prea concentrat pe doborârea timpilor stabiliţi anterior sau ai adversarului – acest lucru nu va face decât să crească stresul. Faceţi exerciţii intr-un ritm care sa va permită să purtaţi confortabil o conversaţie.

-}ncălziţi-vă timp de 10 minute înainte de fiecare antrenament şi alocaţi o perioadă de revenire de 10 minute la sfârşit.

Reglaţi-vă ritmul

-Mulţi oameni cu ritm cardiac neregulat au un nivel scăzut magneziu. Aşa că încercaţi să consumaţi alimente bogate m mag ziu, cum ar fi cereale integrale, leguminoase şi fructe de mare. Daca doriţi, puteţi încerca un supliment cu magneziu, luând 300 mg Pe (Atenţie! Nu luaţi magneziu dacă aveţi afecţiuni renale.)

-Luaţi coenzima Q10. Această substanţă naturală, comercializata sub formă de pastile eliberate fară reţetă, ajută la menţinerea unui cardiac regulat. Luaţi 50 mg de două ori pe zi în timpul mesei. S-ar putea să fie nevoie de câteva luni înainte ca efectele sale să fie observate.

Dacă nu mâncaţi prea mult peşte, luaţi zilnic 2-3 g de ulei de peşte, acesta fiind o sursă bogată de acizi graşi omega-3.

-Aminoacidul taurină ajută la calmarea impulsurilor cardiace neregulate. Luaţi 2 g pe zi. Taurina poate fi achiziţionată de la farmacii sau magazinele de produse naturiste.

Verificaţi-vă medicamentele

-Multe medicamente, cu sau fără reţetă, pot provoca palpitaţii, aşa că citiţi cu atenţie prospectul. S-ar putea să scrie ceva de genul „nu folosiţi acest produs dacă aveţi o boală de inimă sau hipertensiune arterială”. Sau s-ar putea să existe avertismente specifice în legătură cu efectele asupra ritmului cardiac; acordaţi atenţie în special tratamentelor pentru răceli şi alergii care conţin decongestionante. Un ingredient implicat frecvent în aceste probleme este pseudoefedrina.

-Unele medicamente bronhodilatatoare pentru astm, cum ar fi terbutalina (Bricanyl), pot spori riscul apariţiei palpitaţiilor. La fel se întâmplă şi cu antihistaminicele cum ar fi loratadina (Claritin). Dacă aţi luat astfel de medicamente, discutaţi cu medicul pentru a le schimba.

Evitaţi orice dietă sau supliment care conţine ingredientul ephe-dra (denumit şi ma-huang). Produsele ce îl conţin sunt de asemenea folosite pentru a promova pierderea în greutate şi sporirea nivelu-ilor de energie. Cu toate acestea, ephedra poate creşte foarte mult riscul apariţiei pulsului neregulat sau palpitaţiilor – câteodată cu consecinţe periculoase. Suplimentele pentru slăbit ce conţin ephedra au fost interzise în SUA.

Încercat

Multe persoane susţin că reducerea cantităţii de dulciuri poate preveni palpitaţiile.

…şi

confirmat

Orice alimente care provoacă fluctuaţii bruşte ale glicemiei pot contribui la apariţia palpitaţiilor. Dacă sunteţi dependent de dulciuri, încercaţi să reduceţi totuşi cantitatea de zahăr consumată. S-ar putea să descoperiţi că palpitaţiile se reduc ca frecvenţă sau chiar că dispar cu totul.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here