Până și șoarecii regretă când greșesc…

0
92

1059828-grusskarte_sorryȘoarecii pot avea regrete, la fel ca oamenii, atunci când fac o alegere nefericită, susțin cercetătorii americani.

Rezultatele studiului realizat de Departamentul de Neuroștiință de la Universitatea din Minnesota au fost publicate în revista Nature Neuroscience și le dă ocazia experților de a aprofunda și a înțelege mai bine motivele care stau la baza acțiunilor oamenilor.

Potrivit publicației ABC, preluată de Agerpres, pentru a stabili dacă micile animale au regrete, echipa de cercetători a pornit de la definiția formulată de psihologi și economiști.

“Regretul constă în a recunoaște că ai comis o greșeală și că ar fi fost mult mai bine dacă ai fi procedat altfel”, a explicat A. David Redish, profesor de neuroștiință.

Experții au imaginat o metodă prin care au testat cât timp erau dispuși șoarecii să aștepte pentru a primi anumite alimente.

“Este ca și cum ai aștepta la coadă la restaurant. Dacă ți se pare prea mare coada, renunți și te duci la un alt restaurant”, a explicat Redish.

Testele au arătat că șoarecii erau atrași de unele mirosuri și așteptau mai mult pentru anumite feluri de alimente. Prin urmare, autorii studiului au identificat ce preferințe aveau șoarecii și astfel și-au putut da seama când făceau aceștia o alegere bună sau rea.

“La oameni, o parte a creierului, numită scoarța orbitofrontală, se activează când apare un regret. S-a identificat și la șoareci o activare a cortexului orbitofrontal atunci când animalul a sesizat că a făcut o alegere greșită. În mod curios, pe scoarță apărea reprezentarea a ceea ce ar fi trebuit să facă, nu a recompensei pierdute”, a mai spus David Redish.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here