Papa Francisc a fost desemnat Personalitatea anului 2013

0
78

papa-francisc-time-afpPapa Francisc a fost desemnat, pe 11 decembrie, Personalitatea anului 2013 de către revista americană Time, pentru că a reuşit ”să cucerească imaginaţia a milioane de oameni care-şi pierduseră orice speranţă în Biserică”.

”El a făcut atât de mult în primele nouă luni ale sale în funcţie încât tonalitatea a ceea ce vine dinspre Vatican s-a schimbat”.

În urmă cu zece luni din ziua când a fost desemnat Personalitatea anului 2013, pe 11 februarie, lumea întreagă, şi mai ales cea catolică, afla cu mare surprindere de anunţul Papei Benedict al XVI-lea , în vârstă de 85 de ani, că se va retrage din Pontificat începând din 28 februarie. Anunţul, fără precedent în istoria modernă a Bisericii Catolice, a făcut înconjurul lumii. Singurul papă care a renunţat la Pontificat de bunăvoie a fost Celestin al V-lea în 1294.

După Conclavul din martie, Benedict al XVI-lea şi Francisc s-au întâlnit de mai multe ori şi subiectele de discuţie n-au lipsit pentru o Biserică ce are peste 1,2 miliarde de credincioşi în întreaga lume: ”noua evanghelizare”, persecuţiile împotriva creştinilor, reforma Curiei, contestările, scandalurile etc.

Despre ideea de a-şi alege numele de Francisc, Jorge Mario Bergoglio avea să povestească ulterior:

”În timpul alegerii /în cadrul Conclavului/, stăteam alături de Arhiepiscopul de Sao Paulo, Claudio Humes, un mare prieten. Când lucrurile se precipitau, el m-a îmbărbătat şi, când voturile au ajuns la două treimi, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus: ”Şi să nu-i uiţi pe săraci !’ ” Şi astfel, Arhiepiscopul de Buenos Aires şi-a găsit numele de papă fără dificultate: ”Imediat, în legătură cu săracii, m-am gândit la Francisc de Assisi, omul săracilor, omul păcii”.

Papa Francisc nu s-a mulţumit doar să ia numele Sfântului Francisc de Assisi, ci a şi adoptat un stil de viaţă modest.

Aceasta cel puţin în ceea ce priveşte Vaticanul, simplitatea devenind o calitate indisociabilă a noului Suveran Pontif. Primii paşi ai argentinianului Jorge Mario Bergoglio în calitate de papă au fost lipsiţi de pompa obişnuită asociată funcţiei sale.

Şi, pentru ca Biserica să fie una a săracilor, Papa Francisc a lansat consemne pe toate azimuturile pentru reforma ei. Într-un text de 160 de pagini, publicat pe 26 noiembrie, intitulat ”Evangelii Gaudium”, primul document de importanţă scris de mână, nu lipsesc termeni precum ”milostenie”, ”misiune”, ”afecţiune” etc. Termenil au fost dezvoltati în slujbele cotidiene de la reşedinţa sa de la Sfânta Martha, din Vatican.

Papa argentinian a angajat o reformă a Curiei. Acesta critică un anumit eurocentrism, recomandă depăşirea unor practici demodate ”ostentative”; el evocă legitimitatea ”libertăţii” în cadrul Bisericii pentru cercetări în legătură cu ”nenumărate” chestiuni; mărturiseşte că ”războaiele” dintre facţiunile liberale şi cele conservatoare fac ”mult rău”.

Papa Francisc consideră esenţial dialogul cu celelalte religii şi cu ateii.

El ”imploră, cu smerenie”, ţările musulmane să le asigure creştinilor libertatea religioasă, ”ţinând cont de libertatea de care se bucură credincioşii musulmani în ţările occidentale”.

Temerile referitoare la soarta creştinilor din Siria şi înaintarea islamistă l-au determinat pe Papa Francisc să mobilizeze pe 7 septembrie, spre surpriza generală, sute de mii de persoane în întreaga lume pentru a se ruga împotriva oricărei intervenţii în ţara sfâşiată de un război civil pe peste doi ani. Din Bagdad la Ierusalim, din Bombay la Buenos Aires, din Washington la Paris, apelul Suveranului Pontif a găsit un larg ecou. Acesta s-a raspandit rapid, inclusiv pe reţelele de socializare. Papa a amintit de diplomaţia în forţă a Sfântului Scaun în timpul Papei Ioan Paul al II-lea. Acestea erau referitoare îndeosebi la Irak şi Balcani.

Pope Francis
Cel mai aşteptat discurs al Papei Francisc, din punctul de vedere al dimensiunii sale politice, a fost cel rostit pe 27 iulie la Zilele Mondiale ale Tineretului de la Rio de Janeiro, în Brazilia.

Aceasta ţară ce se confrunta de mai multe săptămâni cu puternice tensiuni sociale, mai ales în rândul tinerilor, care au ieşit în stradă pentru o serie de revendicări. În faţa unor responsabili politici şi diplomatici, culturali şi religioşi, academici şi economici, Papa Francisc nu a ocolit actualitatea. El şi-a definit soluţiile pragmatice la criză pentru a găsi o soluţie la nivel înalt. El descrie o înţelepciune etică ce trebuie urmată de către cei care deţin pârghiile puterii şi ale căror chei sunt: responsabilitate, modestie, dialog.

În opinia sa, modestia socială se sprijină şi pe aportul ”marilor tradiţii religioase. Acestea exercită un rol fecund de germene al vieţii sociale şi al însufleţirii democraţiei”. ”Fraternitatea dintre oameni şi colaborarea pentru făurirea unei societăţi mai drepte nu reprezintă un vis înfumurat, ci rezultatul unui efort concertat al tuturor în favoarea binelui comun”, a estimat Suveranul Pontif.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here