Întâlnire istorică: Papa Francisc şi Patriarhul Kirill, apel comun la unitatea creştinilor – VIDEO

0
142
Patriarhul rus Kirill şi Papa Francisc s-au întânit în Cuba, pe aeroportul din Havana. Această întrevedere, din 12 februarie 2016, va rămâne în istorie deoarece este prima întâlnire faţă în faţă între un patriarh ortodox rus și un papă, de la Marea Schismă din 1054.

Mesajul lor comun a fost intensificarea legăturilor celor două biserici şi apărarea valorilor creştine fundamentale. Ei condamna conflictele militare, persecutarea creştinilor, secularismul, consumismul.

“Dragă frate, în sfârşit”, i-a spus şeful Bisericii Catolice Patriarhului rus Kirill, îmbrăţişându-se.

“Acum, lucrurile sunt mai uşoare”, a răspuns Kirill, Patriarhul Bisericii Ortodoxe ruse, potrivit ziarului italian La Stampa, citat de Mediafax.

“Este mai clar că este voinţa lui Dumnezeu”, a adăugat Papa Francisc.

Papa Francisc şi Patriarhul Kirill

Întâlnirea privată între Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse şi Papa Francisc a durat aproximativ două ore. Ea a avut loc în incita aeroportului din Havana, în prezenţa Mitropolitului Hilarion, consilierul pentru Relaţii Externe al Patriarhiei de la Moscova, a cardinalului Kurt Koch, preşedintele Consiliului pontifical pentru Unitatea creştinilor, şi a interpreţilor.

O declaraţie comună prezentată după întrevedere pledează pentru coexistenţa în pace şi comuniune a membrilor celor două comunităţi creştine, enumerând priorităţi comune precum încetarea conflictului separatist din estul Ucrainei şi a persecuţiilor care vizează creştinii în Orientul Mijlociu, scrie The Wall Street Journal.

“Suntem preocupaţi în primul rând de acele regiuni ale lumii unde creştinii sunt victime ale acţiunilor de persecutare.”

În multe ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa, familii întregi, sate şi oraşe ale fraţilor noştri întru Hristos sunt exterminate. Bisericile din aceste zone sunt distruse şi jefuite în mod barbar; obiectele sacre sunt profanate; monumentele sunt distruse”.

PA-25505414-800x500

“Sperăm că întrevederea noastră contribuie la restabilirea unităţii dorite de Dumnezeu”.
“Am avut o discuţie deschisă, fiind conştienţi în mod deplin de responsabilitatea pe care o avem pentru viitorul creştinismului şi al civilizaţiei umane”, a declarat Patriarhul Chiril după întrevedere.

“Am vorbit sincer, ca fraţii”, a explicat Papa Francisc, alături de Patriarhul Chiril, după întâlnirea care a avut loc în incinta Aeroportului Jose Marti din Havana. La conferinţa de presă din aeroport a fost prezent şi preşedintele Cubei, Raul Castro.

“Nu vreau să plec fără a exprima recunoştinţa faţă de Cuba, faţă de marele popor cubanez şi faţă de preşedinte. Dacă lucrurile vor continua în această direcţie, Cuba va deveni capitala unităţii”.

Ana Grama

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here