Papa Paul al III-lea ( 1468- 1549) a fost ultimul şi probabil unul dintre cei mai tipici dintre papii Renaşterii: conştient de puterea sa, cu simţ artistic, intrigant şi inteligent, un om al contrastelor, un om care a făcut istorie în cadul bisericii, a lumii şi a artei.
Pe de o parte era un om inteligent care dădea un aviz favorabil reformei Bisericii Catolice, pe de altă parte el era tatăl spiritual al celor din „Sfântul Oficiu”, care organizau Inchiziţia.
Papa Paul al III-lea a înfiinţat împreună cu împăratul Carol al V-lea şi regele Ferdinand I al Austriei şi Veneţiei: „Liga Sfântă”, împotriva turcilor, care îl prigoneau pe pe regele Henric al VIII-lea, care încurajau ştiinţa şi arta (Tiţian, Michelangelo), însă mai presus de toate îşi sprijinea propria familie, Farneses, aceasta fiind cea mai mare ramificaţie de nepotism a tuturor timpurilor.
Papa Paul al III-lea a fost ales în 1534, ca urmaş al lui Clement al VIII-lea, care era pe placul francezilor.
Acestuia nu-i repugna o reformă în cadrul bisericii şi nici nu era împotriva împăratului. Era destul de inteligent ca să recunoască necesitatea unei reforme în interiorul bisericii şi să acţioneze în acst sens. Papa Paul al III-lea a convocat oameni remarcanţi în cadrul Colegiului Cardinalilor, precum Gasparo Contarini, Pole, Sadoleto şi Caraffa (ce avea să devină mai târziu Papa Paul al IV-lea).
Una dintre Comisiile de Reformă convocate de papă criticau biserica. Unul dintre Conciliile generale mult dorite şi cerute au fost convocate prima data în 1536 la Mantua, apoi în 1537 la Vicenza, însă a durat mulţi ani, până în 1545 când a fost inaugurat prima data la Trento.
Papa Paul a trăit şi a participat numai la primele şedinţe ale Conciliului (13 decembrie 1545 până în martie a anului 1547), în cadrul căruia au fost luate importante decizii dogmatice.
Acesta a acţionat cu strângere de inimă la iniţiativele Conciliului, pe de o parte pentru că se temea că tratativele vor intra în conflict cu politica familiei papale, datorită neîncrederii sale în politica împăratului Carol al V-lea.
În anul 1540 Papa a consifinţit Ordinul Iezuiţilor. În 1542 este instituită Inchiziţia catolică.
Prin aceasta este iniţiată conform planurilor combaterea „ereziilor”; dezacordul pe care îl are cu împăratul Carol al V-lea îl împiedică pe acesta să instaleze în 1547 Conciliul la Bologna.
Toate aceste certuri şi maşinaţii ale nepotului său, grăbesc moartea Papei de 82 de ani (1549).
“1000 de ani. Momente de referință din istoria universală”, Editura Aquila