Parada de Sfântul Patrick din Capitală a adus o “confruntare” muzicală între instrumentiștii autohtoni și cei irlandezi

0
76

imageResizeParada de Sfântul Patrick din Capitală, care a purtat, duminică, sute de entuziaști cu accesorii verzi pe Calea Victoriei, a adus dansatori irlandezi, o simulare de meci de rugby dar și o “confruntare” muzicală între un ansamblu de cimpoieri români și instrumentiști irlandezi.

Tradiționala paradă de Sfântul Patrick, patronul spiritual al Irlandei, a început în Capitală, pe Bulevardul Kiseleff și a continuat spre Guvern, unde circulația a fost întreruptă, pentru a duce apoi sutele de curioși pe Calea Victoriei, spre Piața George Enescu. Parada ce a durat două ore a inclus dansatoare îmbrăcate în verde, care au întreținut atmosfera, mai multe care alegorice, vesel decorate în culorile naționale ale României și Irlandei și muzicieni care au cântat pe drumul dintre Piața Victoriei și Ateneu.

Startul paradei l-au dat ambasadorul Irlandei la București, Gerard Corr și președintele Asociația Ireland România Network (IRN), John Long. Un uriaș steag verde a fost purtat în fruntea paradei de doi membri ai echipei de rugby Arlechinii București. Aproximativ 40 de majorete de la Școala generală 112 au însoțit parada.

În același timp, câțiva câini dresați să ajute oamenii cu probleme de vedere au defilat în paradă, îmbrăcați în pelerine verzi. La jumătatea drumului, pe Calea Victoriei, sutele de persoane incluse în această manifestare s-au oprit pentru a face fotografii sau pentru a face schimb de experiență. Astfel, cimpoierii români, îmbrăcați în straie tradiționale și cu cușme de blană pe cap au făcut schimb de instrumente cu cimpoierii irlandezi, îmbrăcați festiv, cu cravate și kilt-uri. La scurt timp de la acest schimb de experiență, cele două grupuri de muzicieni și-au reluat repertoriul lor tradițional.

Dirijorul ansamblului de cimpoieri din Perieni (Vaslui), Aurelian Butnaru, a povestit pentru AGERPRES că acesta este al doilea an în care formația este chemată să cânte la sărbătoarea Sfântului Patrick. Butnaru a intrat în acest ansamblu în 1956, când avea 13 ani. Despre repertoriul de la evenimentul de duminică, acesta a spus că “fiecare cântă din zona de unde vine”. “Am vrut să văd dacă eu pot să cânt din instrumentul lor și ei din al nostru. Nu se poate. Burduful acesta la ei nu e din piele de capră, e dintr-un material. Are mai multe ieșiri. La ei are 9 găuri, la noi, șase. Ăsta e făcut manual”, a spus muzicianul. Acesta realizează singur instrumentele la care cântă. Pentru a crea un cimpoi, Butnaru are nevoie de o lună și jumătate. Acesta a povestit că anul trecut a vândut câteva instrumente în Spania și Germania.

Desfășurarea de Sfântul Patrick a adus, cu mic cu mare, fanii culturii irlandeze fie că aceasta înseamnă preferința pentru berea celebră al cărei brand se putea citi pe tricourile unor participanți la paradă, fie că înseamnă credința în trifoiul pictat pe obraji sau încrederea în spiridușii roșcovani păzitori ai aurului magic—personaje alese de cei care au vrut să se mascheze. Ziua Sfântului Patrick este celebrată pe 17 martie și este marcată de comunitatea irlandeză din lumea întreagă, prin ample parade în diverse metropole.

Parada de la București s-a încheiat cu un spectacol de dans tradițional irlandez în Piața George Enescu dar și cu o simulare a unui mini meci de rugby.

Fondată în 2011, IRN, organizatorul evenimentului din Capitală, este o asociație privată, apolitică și non-profit. Scopul asociației este de a media relațiile dintre comunitatea irlandeză și mediul cultural și de afaceri românesc. IRN a fost creată pentru a încuraja și promova relațiile bilaterale dintre România și Irlanda și oportunitățile de colaborare pentru ambele națiuni. În prezent IRN are aproximativ 40 de membri. Aceștia sunt atât persoane fizice, cât și companii românești și irlandeze.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here