Paradă militară pe Champs Elysee, de Ziua naţională a Franţei

0
66

frantaDe ziua naţională a Franţei a avut loc tradiţionala paradă militară pe Champs Elysee la care au participat 5.000 de soldaţi, peste 240 de cai şi 265 de vehicule militare. După defilarea trupelor terestre, a cavaleriei şi a blindatelor, Parisul a fost survolat de 58 de avioane şi 35 de elicoptere, într-un spectaculos show aerian.

Un istoric francez, citat de rfi.ro, a punctat că în acest an ziua de 14 iulie a fost concepută ca o “sinteză comemorativă”. Şeful statului francez a dat el însuşi precizări în acest sens: “14 iulie este sărbătoarea naţională a Franţei. Dar 14 iulie este şi sărbătoara tuturor ţărilor care aspiră la libertate. Este sărbătoarea drepturilor omului, este sărbătoarea emancipării, este sărbătoarea demnităţii umane.”

În mod excepţional, însă, anul acesta, a fost imaginată o paradă a drapelelor, simbol al armoniei dintre naţiuni. După drapelul francez şi cel european difilează, în ordine alfabetică, drapelurile naţiunilor implicate în primul război mondial.

Francois Hollande va relua tradiţia interviului televizat acordat de şeful statului cu prilejul zilei de 14 iulie, un ritual abandonat de predecesorul său, Nicolas Sarkozy. După alte manifestări de stradă dedicate evenimentului, la ora 23:00, cerul Parisului va fi luminat timp de 30 de minute de un spectaculos foc de artificii.

Ana Grama

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here