“Paradisul cireșelor”, magnet pentru turiști olandezi, nemți sau belgieni

0
110

7f7839a0-001b-11e4-89cc-8bd322bb5a4e_ciresoaiaZeci de turiști olandezi, nemți și belgieni au participat, duminică, la Festivalul Cireșelor, desfășurat în satul Cireșoaia, din județul Bistrița-Năsăud.

Participanții la festival au putut să mânânce pe săturate din cele peste 100 de soiuri de cireșe, printre care s-au numărat „bistrițenele aurii”, „roșiile de Bistrița”,  „regina” sau „oron”, toate expuse în cadrul evenimentului.

Turiștii și vizitatorii au avut la dispoziție peste două tone de cireșe, aduse de sute de proprietari de livezi din județ.

Cele mai multe dintre familiile din sat se ocupă și trăiesc din creșterea cireșilor.

„Dacă Dumnezeu ne dă vreme bună atunci putem trăi, dacă nu, ne descurcăm cum putem. Anul ăsta prima dată ne-a mers foarte bine, dar după aceea a început să plouă și au crăpat fructele. Vă dați seama că este dureros pentru noi, pentru că ne dedicăm tare mult timp îngrijirii pomilor și ne costă mulți bani și culesul cireșelor. Oricum, noi tot încercăm să ne dezvoltăm producția de cireșe și să ne extindem. Eu mă bucur că familia noastră a moștenit livezile de la bunicul, care le-a lăsat pe tata, apoi tata pe mine și eu vreau să le dau mai departe copiilor mei”, a spus Marton Balint, proprietarul a zece hectare de livadă în Cireșoaia și organizatorul Festivalului Cireșelor de anul acesta, citat de voceatransilvaniei.ro. 

Prima serbare a cireşelor datează din 1893, când festivalul se ținea pe câmp, în apropierea satului Cireşoaia, iar fiecare localnic aducea cele mai frumoase fructe din livada sa.

Așezat la poalele unor dealuri, satul consemna în anii ’60 -’70,  aproximativ 145 de hectare de livezi cu cireşi. În perioada comunistă, localnicii nu au mai ținut serbarea, ea fiind reluată abia în anul 2001.

De atunci, Festivalul Cireșelor are loc în fiecare an și atrage sute de vizitatori. Printre ei s-a numărat și Nel Van der Bukenthal, o femeie de 60 de ani din Olanda. Îndrăgostită de cireșele românești, Nel Van der Bukenthal s-a aflat pentru a doua oară, în ultimii trei ani, la Cireşoaia.

Sursa: ro.stiri.yahoo.com

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here