Paradoxurile științei: Genele umane conţin ADN non-uman

0
296

image_2083-DNAADN-ul uman conține cel puțin 19 fragmente non-umane, susțin cercetătorii americani.

“Se dovedeşte că am putea fi mai puţin umani decât am crezut”, se arată într-un raport publicat de savanții de la Universitatea Tufts și Şcoala de Medicină a Universităţii din Michigan.

Cum a fost posibil acest lucru? Noile fragmente de ADN non-uman, explică cercetătorii, au fost lăsate de viruşii care au infectat prima dată strămoşii omului, cu sute de mii de ani în urmă.

Oamenii de știință au analizat AND-ul a 2.500 de persoane și au identificat o porţiune a noului ADN, descoperită în cazul a cel puțin 50 de subiecți. Porțiunea de ADN are o compoziţie genetică intactă a unui virus complet, relatează Descoperă, citând NHVoice.

Încă nu s-a putut observa dacă aceast virus se poate diviza, însă poate afecta oamenii care sunt purtători,

Aceste fragmente virale au fost identificate prin compararea genelor cu un genom uman de “referinţă”. Trebuie spus că retrovirusurile endogene umane (HERVs) sunt acele virusuri antice care au reuşit să lase replici gentice identice cu ADN-ul lor în ARN-ul genomului strămoşilor noştri.

 “Multe studii au încercat să lege aceste elemente virale endogene de cancer sau de alte boli, dar o dificultate majoră reprezintă faptul că nu fost găsite încă toate legăturile dintre ele”, a declarat Zachary H. Williams, de la Şcoala Sackler Tuft.

Un alt co-autor al studiului, Julia Wildschutte, a atras atenția că va trebui să fie analizat un număr mult mai mare de oameni, fiindcă multe din aceste elemente interesante pot fi găsite numai la un procent mic de populaţie.

“Au fost descoperite 19 fragmente noi de ADN non-uman, lăsat de viruşii care au infectat strămoşii noştri cu sute de mii de ani în urmă. O astfel de porţiune a noului ADN a fost găsită la aproximativ 50 de persoane dintre cele 2.500 analizate. Aceasta conţine o reţetă genetică intactă a unui virus”, se arată într-un raport publicat în Phys News.

“Acestea arată de parcă ar fi capabile să creeze un virus infecţios, fapt care s-ar dovedi extrem de interesant dacă s-ar confirma, deoarece ne-ar permite să studiem o epidemie virală, care a avut loc mult timp în urmă”, a declarat virusologul  John Coffin,  care a condus echipa de savanți.

El a explicat că rezultatele cercetării oferă informaţii esențiale pentru înţelegerea modului în care retrovirusurile şi oamenii au evoluat împreună.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here