Parcul Național Yellowstone

0
850

parcParcul Național Yellowstone a fost desemnat ca fiind unul dintre cele şapte minuni naturale ale Americii de Nord.

Yellowstone National Park este un loc al superlativelor: primul parc naţional din lume, cu cea mai mare concentrare de gheizere din lume, cel mare lac situat la peste 7000 m din America de Nord, precum și cea mai mare populație de mamifere. Parcul este casa a 67 de mamifere diferite, inclusiv urși grizzly și lupi gri, reintroduse aici în 1995. Fauna sălbatică legendară include și populații de bizoni, elani, antilope, castori, lebede „trompetă” denumite astfel datorită trilului lor care seamănă cu sunetele acestui instrument, pelicani albi și vulturi.

Yellowstone are, de asemenea și o mare varietate de plante. Primăvara și la începutul verii parcul este încărcat cu flori de câmp din abundență. Pe toată suprafața parcului trăiesc specii indigene, plante exotice și plante termofile.

Înființat în 1872 de către Congresul Statelor Unite ale Americii pentru păstrarea minunilor sale care încântă milioane de turiști, parcul se întinde în prezent pe 2,2 milioane de acri. Situat în statul Wyoming, în proporţie de 95%  acesta se extinde și în statele vecine, Montana și Idaho.

Parcul include 300 de gheizere și izvoare termale, inclusiv Old Faithful și izvorul termal Grand Prismatic.

Descoperit în 1870 gheizerul Old Faithful erupe constant la aproximativ 90 de minute, aruncând apa în aer la o înălţime medie de aproximativ 140 de metri. Denumirea sa, i-a fost atribuită datorită vârstei sale dar și datorită faptului că erupțiile sale pot fi prevăzute. Se spune că de când Yellowstone a devenit parc național a erupt de mai mult de un milion de ori. Erupțiile sale durează, în mod normal, între unu și cinci minute, în timpul unei erupții temperatura apei ajunge la 96oC iar cea a aburului depăşeşte 150oC.

Grand Prismatic este cel mai mare izvor termal din Yellowstone și al treilea la nivel mondial. Acesta atrage vizitatorii nu doar datorită mărimii sale impresionante ci și datorită spectacolului pe care îl oferă. Coloritul se remarcă prin nuanțe de albastru intens, în centru, albastru pal spre pe margini, verde, ce provine de la o formă de alge situate la suprafață,  galben și portocaliu în afara jantei crestate și nuanțe de roșu care înconjoară marginea exterioară. Aburul care se ridică oferă o strălucire aparte jocului de culori.

Pictat de natură în nuanțe de roz, galben și alb Marele Canion din Yellowstone este unul dintre peisajele care îți tăie răsuflarea despre care pictorul Thomas Moran a spus că nuanțele sale frumoase depășesc arta umană.

Pentru iubitorii de animale, Hayden Valley este locul de unde pot observa cel mai bine cum decurge o zi din viața animalelor de aici.

Parcul, așezat pe un vulcan adormit imens, este o adevărată provocare oferind vizitatorilor o sumedenie de atracții turistice naturale.

Nu la fel de bine cunoscute ca și gheizerele sau cascadele, dar la fel de impresionante sunt unele obiective turistice fantastice, cum ar fi copacii pietrificați și un poduri naturale din stâncă.

Parcul oferă și posibilitatea de a vizita o serie muzee și centre cultural-istorice precum orașe fantomă, trasee istorice, foste așezări ale unor vechi mine aurifere și situri arheologice.

În interiorul granițelor sale, parcul Yellowstone oferă vizitatorilor experienţe dintre cele mai diverse, forme de relief surprinzătoare, peisaje splendide, minuni geologice și o mare diversitate faunistică.

 Ema P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here