Parcuri inedite în Europa: Bruno Weber Skulpturenpark, Elveţia

0
101

Acest parc al monștrilor și creaturilor mitice este doar o scurtă privire în minunata lume a lui Bruno Weber. Sculptorul elvețian a început să-și închege colecția sa de animale exotice și uriașe în 1962, pentru a aduce un omagiu puterii imaginației în contextul modernizării accelerate a orașului său, Dietikon. Șerpi, câini înaripați, omizi și creaturi mitologice au înconjurat castelul gotic, de poveste, care are un turn înalt de 25 de m — reședința lui Weber și a soției sale, Mariann Godon, timp de zeci de ani.

Situat în localitatea elveţiană Dietikon,  parcul are o suprafață de 20.000 metri pătraţi. De-a lungul anilor, a fost decorat cu zeci de coloane, reliefuri, capete și gargui. Au mai fost de ridicate un turn de 12 metri la intrarea pe proprietate și turnul imobiliar, acestea fiind repere cu vedere la Valea Limmat. Proprietatea familiei a fost reconstruită într-un “castel de poveste”, cu mozaicuri colorate și sculpturi de animale decorate.  Grădina de apă a fost deschisă în mai 2012 și este înconjurată de doi câini înaripaţi, lungi de 100 de metri, care formează o pasarelă, inclusiv o sală de bal pentru evenimentele.

Deși Bruno Weber și-a început cariera artistică ca pictor și grafician, el este mai cunoscut pentru sculpturile sale din beton, care sunt unele dintre atracțiile principale ale parcului. Din 1966, acest material a început să domine munca sa viitoare, deoarece numai betonul i-a permis lui Bruno Weber să-și realizeze viziunile impresionante. În plus, alegerea acestui material este strâns legată de activitatea de construcție din Valea Limmat, ca un fel de contrapunct.

Două figuri de dragon (un specimen de sex masculin și unul de sex feminin) marchează intrarea în pădurea magică, dincolo de casa familiei lui Weber. Această sculptură tratează un motiv care trece prin întreaga muncă a lui Weber – echilibrul dintre femeie și bărbat. Poarta dragonului din parcul de sculptură este prototipul așa-numitei sculpturi Drachentor, care a reprezentat Elveția la World Expo 1992, în Sevilla. Cu toate acestea, primele pietre din parcul de sculptură au fost așezate după cum Weber a văzut pentru prima dată în Barcelona, în Parcul Güell al lui Gaudi.

De asemenea, mii de piese de mozaic împodobesc sculpturile lui Bruno Weber. La sursa de apă a proprietății, opusă casei Weber, la începutul anilor 1970 artiștii au construit o fântână numită Zeiţa Sursă. Este una dintre primele sculpturi din beton făcute de Weber, pe care el a numit-o “caracterul său indian”.

Decorul interior al sălii de bal, respectiv al grădinii de apă și al vilei, a fost realizat de Bruno Weber și parțial de soția sa. Turnul vilei este de 25 m înălțime; parterul vilei este parțial deschis pentru accesul publicului. Așa-numitul Flügelhund este o structură de beton și poate fi folosit ca o pasarelă care suprapune aproape întreaga grădină, cu excepția zonei din pădure spre nord-vest.

Parcul este deschis în week-end-uri, din aprilie până în octombrie. Mai multe informaţii legate de program şi taxe de vizitare găsiţi aici

V-ar putea interesa şi:

Muzee inedite în Europa:  Muzeul Globurilor din Viena

Muzee mai puţin obişnuite: Catacombele Capucinilor din Palermo