În apropierea frumosului oraş Dumfries din Scoţia, pe o suprafaţă de 12 hectare, se întinde o grădină mai puţin obişnuită, ce are ca sursă de inspiraţie matematica şi ştiinţele exacte. Construită de teoreticianul arhitecturii Charles Jencks şi de sotia sa, Maggie Keswick, Grădina Teoriei Cosmice este una dintre cele mai originale şi mai importante grădini ce aparţin secolului XXI, fiind considerată o minune a lumii datorită designului său unic, spectaculos. Estetica locului se ghidează după fundamentele fizicii moderne (mecanică cuantică, teoria complexităţii), reflectând formele și tiparele universului cunoscut. Printre narcisele galbene și margaretele Grădinii Teoriei Cosmice veți găsi găuri negre, secvențe Fibonacci, fractali și spirale duble de ADN. Construcția grădinii a început în 1988 şi a durat aproape 20 de ani, timp în care Maggie Keswick s-a stins în urma unui cancer. Jencks a continuat proiectul în amintirea ei, modificând ici-colo câte o formă, în conformitate cu transformările și progresul cunoașterii științifice (proiectul Human Genome a inspirat secțiunea ADN a grădinii, cu spirala sa dublă din plante).
O lume desprinsă parcă din povestea „Alice in Tara Minunilor”
În Grădina Teoriei Cosmice nu s-a pus accentul pe speciile rare de plante, ci pe construirea unor monumente chiar în mijlocul naturii, monumente inspirate din domeniul matematicii. Aici se întâlnesc sculpturi metalice, care au rolul de a intensifica procesul meditaţiei asupra conceptelor ştiinţifice, precum fracţiile ori ADN-ul şi simţurile umane. Contrastele inedite pe care le oferă imaginea de ansamblu a acestui loc, combinaţia spectaculoasă de verde şi sclipirea metalizată a oţelului, îţi taie respiraţia.
Deşi la prima vedere pare ceva simplu, această grădină este unică în lume. Formele ştiinţei exacte se îmbină armonios în acest loc minunat, iar curbele de oţel dau impresia unei alte lumi, desprinsă parcă din „Alice in Tara Minunilor”. Odată ce intră aici, vizitatorul are impresia că a ajuns într-o lume a basmelor, din care cu greu se mai poate desprinde şi care îl incită cu misterul emanat. La marginea grădinii se află o movilă de melc, pe care vizitatorii o pot explora şi descoperi şirul Fibonacci, simţind sub picioare numerele care îl alcătuiesc. Fracţiile si găurile negre abundă peste tot, aşa că trebuie să ai mare grijă pe unde calci.
Grădina Teoriei Cosmice este plină de lacuri artificiale elegante, create de către Maggie Keswick. Caracteristicile fizicii amestecate cu arcadele, contururile, buclele şi curbele armonioase ale naturii oferă privitorului senzaţia unui amestec de sentimente dintre cele mai ciudate, de tumult, simetrie, haos; toate acestea combinate creează un spectacol uimitor, de neuitat.
Grădina Teoriei Cosmice este memorabilă datorită acestei scări care imită o cascadă în trepte
Grădina este deschisă publicului o singură zi pe an, în prima săptămână din mai. Aflat în grija Departamentului Grădinilor din Scoția, evenimentul anual ajută la strângerea de fonduri pentru Centrul Maggie, fundație dedicată luptei împotriva cancerului, purtând numele soției lui Jencks. Mai multe informaţii legate de costurile de vizitare şi modul de procurare a biletelor găsiţi AICI
Despre alte locuri deosebite din Europa puteţi citi AICI