Parcuri inedite în Europa: Parcul de sculpturi indiene „Victor’s Way”, Irlanda

0
74

Acest parc neobişnuit, ce se întinde pe 9 hectare, a fost creat în 1989 de Victor Langheld, după o călătorie de iluminare spirituală în India. Autorul notează  că „Victor’s Way” a fost creat pentru persoanele cu vârsta între 28 și 60 de ani, care trăiesc o perioadă de criză în viață şi simt nevoia de a regândi ceea ce se întâmplă.

Deşi multe dintre sculpturile din Parcul „Victor’s Way” fac referinţă la figurile hinduse şi la folclorul de est, aici sunt şi statui terifiante, care par în complet dezacord cu meditaţia. Cu toate acestea, în realitate, fiecare sculptură reprezintă mai mult decât pare. Statuiile care par groteşti au mai multe semnificaţii: unele redau starea de incertitudine, depresie, nefericire, altele evocă momentul dinaintea naşterii, obstacolele de trecut până să ajungi la iluminare sau ideea că poţi să găseşti fericirea doar prin creaţie.

Seria de statui, sculptate în piatră de meşteri din statul Tamil Nadu, din sudul Indiei, ilustrează progresul spiritual, de la Trezire (un copil ce răsare dintr-un pumn putrezit) până la Sfârşitul barcagiului  (un bătrân cadaveric, într-o barcă pe jumătate scufundată în apa unui lac).Între statuile macabre se mai numără sculptura unui Buddha descărnat, cea a unui deget enorm retezat şi statueta intitulată Omul divizat, care se sfâşie pe sine în două, simbolizând „starea mentală a fiinţei umane disfuncţionale”. Figurile vesele ale zeităţilor hinduse Ganesh şi Shiva, dansând şi cântând, din flaut destind oarecum atmosfera.

 

Parcul se află în Roundwood, Irlanda, la 45 de minute de călătorit cu maşina din Dublin. Este deschis de la jumătatea lunii mai până la final de septembrie. Mai multe informaţii utile găsiţi pe site-ul oficial al Parcul de sculpturi indiene Victor’s Way”, AICI

V-ar mai putea interesa şi aceste Parcuri inedite din Europa

 

Sursa: Atlas Obscura – Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, scris de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton