Parcuri inedite: Parcul Paronella, Mena Creek (Australia)

0
106

Parcul Paronella, visul unui imigrant spaniol

Acest parc superb, alcătuit din peste 7500 de plante, copaci, orhidee şi ferigi, a fost realizat de imigrantul spaniol José Paronella pe un domeniu de 13 hectare. În 1913, aventurierul de 26 de ani părăsea satul natal din Catalonia, spre nordul tropical al Australiei. Acolo s-a îmbogățit din afaceri cu trestie-de-zahăr, lucru ce i-a permis să-şi îndeplinescă un vis mai vechi, acela de a-şi construi un castel maur.

Visul său a început să prindă contur în 1929, când Paronella şi-a cumpărat o proprietate de 13 hectare de pădurea tropicală în Queensland, de-a lungul Menei Creek. Aici a început să lucreze la castel, folosind nisip, argilă, vechi șine de tren, pietriș din estuarul vecin și lemn de la casele abandonate. Inspirat de arhitectura spaniolă, a creat un loc unic compus, printre altele, dintr-un pavilion înconjurat de grădini somptuoase, o piscină, o cafenea, o sală de cinematograf, un teatru, terenuri de tenis și o sală de bal.

Parcul Paronella, un adevărat paradis

În 1935, Parcul Paronella se deschide oficial publicului. Locul feeric atrage mulțimile, sunt organizate petreceri, precum și multe nunți și recepții. Din păcate, în 1946, sezonul ploios deosebit de violent a devastat locul. În ciuda daunelor, unele ireparabile, castelul este reconstruit parțial și grădinile sunt replante. Parcul Paronella revine la viață treptat.

În 1948, José a murit, lăsând moșia Paronella soției sale Margarita și copiilor lor, Teresa și Joe. Ulterior, domeniul a suferit noi inundații și cicloane şi a avut nevoie de noi lucrări, ca să nu mai vorbim de incendiul care a devastat castelul în 1979.

În 1993, Mark și Judy Evans (actualii proprietari) au cumpărat parcul și apoi au pus în aplicare un plan de renovare a clădirii, pe care o considerau o operă de artă care merita reconstruită şi conservată. După ani de muncă, Parcul Paronella își regăsește splendoarea. Din iulie 2010, vizitatorii au ocazia de a participa la piesa The Impossible Dream, care povestește povestea incredibilă a lui José Paronella.

Acum, Parcul Paronella este deschis publicului zilnic, de la 9:00 la 19:30. Sunt organizate tururi ghidate, de zi şi de noapte, prin superbele grădini. Plimbarea duce vizitatorii la faimoasele Theresa Falls, cascade numite după fiica lui José Paronella. Locul este un adevărat paradis şi va fi o experienţă de neuitat. Mai multe amănute de parc, taxe de vizitare şi amplasare găsiţi pe site-ul oficial AICI

Liliana Mihăilă

V-ar mai putea interesa şi aceste articole