Părintele Andrei Scrima, despre Maica Domnului

Teologia marială și Biserica

0
418

Pr AndreiTeologia marială și Biserica

Teologia marială -Voi relata ce s-a petrecut la Schitul Adormirea Maicii Domnului, temă legată de ceea ce ne-am obişnuit să numim „teologie marială”. În acea zi de 11 iunie 980, un tânăr frate rosteşte Utrenia în biserică, părintele lui duhovnicesc nefiind de faţă. În clipa când trebuie să intoneze cea de-a noua cântare din slujba cuprinsă în Minei (dedicată în slujba bizantină tainei Maicii Domnului), apare un străin (un înger) care pune în faţa imnului cuvintele:

„Cuvine-se cu adevărat”

Iată textul complet al acestui imn, cântat de atunci înainte la fiecare Liturghie bizantină după prefacerea darurilor, în cadrul anaforei: „Cuvine-se cu adevărat să te fericim, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi prea nevinovată şi Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită, fără de asemănare, decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu te mărim.”

Tulburat, călugărul nu e în stare să retină noul text

Străinul se apleacă atunci şi îl scrie cu degetul pe o piatră (gest în care specialiştii vor recunoaşte desigur un arhetip întâlnit de nenumărate ori…). În aceeaşi clipă icoana Maicii Domnului, căreia i se adresa cântarea, schimbă locul, pe iconostas, cu icoana Mântuitorului. (Altfel spus, ocupă locul principal, la dreapta uşilor împărăteşti). E singura biserică, în lumea ortodoxă, unde se păstrează o asemenea aşezare a icoanelor pe tâmplă. Icoana aceasta există şi acum în Biserica Protaton la Karyes. (A fost purtată în pelerinaj prin oraşele şi satele Greciei…). Cât priveşte piatra, ea a fost dusă la Constantinopol şi a dispărut în cursul istoriei agitate a oraşului…

Părinţii Bisericii despre Maica Domnului

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here