Părintele Arsenie Papacioc despre crucea românilor

0
164

Cuvinte rostite de Părintele Arsenie Papacioc despre suferință.

“Concepţia de mântuire creştină tocmai asta este, suferinţa. Nu în sensul de a ne înhăma singuri la carul prigonirilor şi nu ştiu mai ce. Însă, dacă susţinem adevărul fără discuţie că începi să suferi apărându-l. Pentru că sunt o serie întreagă de inşi cum ne-a arătat istoria tuturor timpurilor, care ştiu să prigonească, ştiu să se afirme pe sine, jertfind fără milă pe alţii.

parintele-arsenie-papaciocVedeţi, omul trebuie să înţeleagă că învăţătura primeşte uneori aspect de paradox, pentru că învăţătura întreagă creştină este în parabole şi paradox.

Tocmai pentru suferinţă. Aici trebuie să vezi biruinţa. Sunt foarte convins că poporul român va avea o misiune istorică. Neapărat biblică. Luat aşa cu îngăduinţă, comparându-l cu toate popoarele, este cel mai adaptabil prin fire, prin moşi şi strămoşi, biblic, în sensul că, poporul acesta, de la naştere a suferit şi suferă încă din partea duşmanilor. Şi el totuşi se menţine şi-n plus a născut atâtea valori.

Un Eminescu în literatură, Brâncuşi în sculptură, Enescu, considerând că arta, poezia este o proorocire, la urma urmei. Nu trebuie neglijate aceste realităţi.

Tocmai în această suferinţă, stă renaşterea viitoare.

Dar suferinţa asta, se întreabă omul obişnuit, se termină? Dar nu se pune întrebarea chiar aşa, căci te-ar descuraja şi te-ar putea birui. Pe mine credinţa m-a ajutat să nu mă clatin duhovniceşte, să nu mă tem de lanţuri şi pălmuiri. Dacă toate chinurile asta sunt acceptate fără cârtire, devii un Dumnezeu (după har), pur şi simplu. Când eşti în astfel de situaţii grele, eşti ca un Dumnezeu înlănţuit.

”Omule, de tine depinde tot ce-i în afară de tine!” Şi nedreptăţile şi sărăcia şi deznădejdea.

Învaţă să ai mereu un zâmbet ascuns în inimă.

Încearcă să descoperi în tine forţa dominantă, să cânţi şi să împrăştii în dar singura valoare care ar face să se poată cunoaşte oamenii, omul şi Dumnezeul din om – armonia.”

Aşa ne învaţă Părintele Arhimandrit Arsenie Papacioc: să fim tari, să ne ducem crucea cu demnitate şi să învăţăm să fim creştini pentru a ne mântui.

Aceste cuvinte de folos le-am regăsit în cartea “Veşnicia ascunsă într-o clipă”. Fiind prigonit şi batjocorit în închisoare continuă să fie un duhovnic adevărat pentru cei aflaţi în preajmă, un următor al lui Hristos:

“Nu putem să nu avem drept exemplu suferinţele Mântuitorului, extraordinare, raportat şi la calitatea Persoanei, a Sfinţilor sau a mucenicilor, pentru că noi nu putem fi ei.

Da, suferinţa are o valoare adevărat necuprinsă de mintea omenească. Şi, bineînţeles, conştient că suferi pentru adevăr, pentru concepţiile tale verificat ca bune, creştine, este de mare folos şi de o mare bucurie sufletească.

La Dumnezeu nu este lucru cu o măsură omenească, ci urmăreşte cu orice chip suspinarea inimii noastre, care face cu mult mai mult decât o nevoinţă obligatorie, sau de tipic. Depinde foarte mult de calitatea <<suspinării>> acesteia.”

Sursa: sperantacredintasiiubire.blogspot.to

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here