Părintele Cleopa – Diavolul se arată în chip de înger

0
142

Să ştiţi că diavolul se arată în chip de înger, sau în alt chip, sau în chipul lui Hristos, sau în chip de arhanghel, de sfinţi, de ierarhi sau de cuvioşi.

El întâi te învaţă de bine, până te închini lui. Iar după ce te închini lui, te duce la pierzare.

Nu venea diavolul la un călugăr de 30 de ani şi-i spunea taine mari? Adică: „Părinte, eu sunt îngerul Domnului. Ia seama că peste 7-8 zile or să-l prade pe călugărul cutare. O să-i ia lucrurile lui şi o să le ascundă în cutare peşteră. Ţine minte, să le iei de acolo şi să le aduci călugărului înapoi”. Apoi i-a îndemnat diavolul pe aceia să fure, şi le-a arătat că este înger.

Se duce „îngerul” acela în chip de călugăr şi zice: „Vai de mine, m-au prădat hoţii, mi-au luat tot!” Iar călugărul cel amăgit i-a zis: „Hai că-ţi spun eu unde sunt lucrurile tale. A fost îngerul Domnului şi mi-a spus unde sunt. Sunt în cutare peşteră”. Le-a găsit acolo. Şi a zis: „Măi, chiar că a fost îngerul Domnului, din moment ce a ştiut unde au fost puse lucrurile mele”.

Aude un bătrân de acestea şi le spune că aceia sunt diavoli, şi cel care i-a pus să fure şi cel care se arată în chip de înger, ca să creadă în minciunile lui şi să-i ducă la pierzare pe toţi.

Atunci a întrebat: „De unde ştii, părinte, că ei spun adevărul? Aceştia sunt draci pitoniceşti care spun viitorul, cunosc viitorul şi spun ce-o să fie peste o săptămână, peste o lună, ca să crezi lor şi apoi să te prăpădeşti.

“Ne vorbeşte Părintele Cleopa” – Volumul 3, prin osteneala Prea Cuviosului Archimandrit Ioanichie Bălan