Părintele Cleopa – Vorbirea lui Dumnezeu cu noi

0
148

Ia să-mi spuneţi mie unde eraţi acum 100 de ani? Dar peste 100 de ani unde o să fiţi? Ia spuneţi-mi, unde?

Trupul merge în pământ, de unde a fost luat, dar sufletul unde merge? Aţi auzit ce spune Mântuitorul în Evanghelie? Voi nu ştiţi de unde veniţi şi unde mergeţi. Eu ştiu de unde vin. Vin de la Tatăl şi merg la Tatăl. Noi pe pământ suntem într-o trecere, într-o vizită foarte, foarte scurtă.

Vezi? A trăit Adam 930 de ani şi la moartea lui a venit Arhanghelul Mihail din cer – unul din cele şapte duhuri – şi l-a întrebat, când se muncea cu moartea: „Adame, Adame, cum ţi s-a părut viaţa?” „Aşa, Doamne, cum aş intra pe o uşă şi aş ieşi pe cealaltă”. După 930 de ani! Dar la noi ce-i viaţa? Nu auzi suntem noi? Şi cine poate să ne spună nouă mai adevărat şi mai sfânt şi mai vrednic de încredere, decât Cel ce ne-a făcut? Auzi ce spune Duhul Sfânt, care a zidit toate cele văzute şi nevăzute: Omul ca iarba, zilele lui ca floarea câmpului, aşa va înflori.

Vezi o fetiţă mică, o floricică, un băieţel. A crescut mai mare, o floare mai mare. S-a căsătorit, începe a se veşteji încet, încet. Gata, apare un păr cărunt. Acesta este semn de plecare. Toamna vieţii. Când ţi-a apărut părul cărunt, îi gata, toamna vine. Vine moartea şi plecăm la veşnicie!

Dar câţi nu mor înainte de a îmbătrâni! Dacă moartea ar veni să ne ia numai la 80 de ani înainte, atunci poţi zice: „Stai măi, mai este de treabă!” Dar vezi că Mântuitorul ne-a înarmat cu o armă pentru toate veacurile, când a zis aşa: Privegheaţi şi vă rugaţi, că nu ştiţi ziua, nici ceasul întru care Fiul Omului va veni! Nu ştim când plecăm. Că altul pleacă copil, altul tânăr, altul mai bătrân. La unul se întâmplă moarte într-un accident, la altul dintr-un cutremur, sau vine un junghi peste noapte şi gata. Numai Cel de sus ştie toate! De aceea totdeauna trebuie să fim pregătiţi.

“Ne vorbeşte Părintele Cleopa” – Volumul 3, prin osteneala Prea Cuviosului Archimandrit Ioanichie Bălan