Părintele Iustin Pârvu: ”Iisus în celulă”

0
255

Iisus în celulă

”Iisus în celulă”

Ce vă mai aduceţi aminte Dumneavoastră de Andrei Ciurunga, poetul din temniţele comuniste?

Eu n-am stat cu el prea mult, n-am stat, el a fost pe la zarcă, pe la puşcăria veche, şi noi n-aveam legături cu Radu Gyr, cu Nichifor Crainic, cu scriitorii, care erau separaţi de viaţa deţinuţilor, căci se strecurau poeziile şi rugăciunile, prin dreptul comun, prin hoţi.

Veneau cu ciorbă în faţa celulei şi ei erau oameni, deşi hoţi! Într-adevăr hoţi! Cu iscusinţă aruncau imediat o hârtie, şi ştiam că e o poezie, o rugăciune, e o comunicare cu zarea, şi atuncea ne bucuram şi noi, ştiam că sunt sănătoşi, că mai trimit din când în când câte o poezie, care e ca şi o rugăciune! Poeziile lor erau cu adevărat rugăciuni!

”Iisus în celulă”- o poezie cutremurătoare, care străbate veacurile. Nu există o imagine mai frumoasă, mai inspirată a Duhului Sfânt, ca poeziile acestea ale marilor noştri creatori!

De aceea şi acum ăştia se luptă ca nu cumva să apară sau să se strecoare în şcoală, să nu se strecoare în lume, pentru că-i supără, îi supără rău! Ca diavolul care se teme de fumul de tămâie, aşa se tem ei de poeziile acestor creatori!

“Cuvintele înţeleptului”, Părintele Iustin Pârvu. Editura Babel, Bacău, 2011.