Părintele Teofil Părăian – Am dus o viaţă luminoasă

0
90

Spuneţi-ne ceva din viaţa dumneavoastră.

Dragă, din viaţa mea, ce să vă spun?… Am dus o viaţă despre care acum, la bătrâneţe, pot să zic că a fost o viaţă frumoasă, o viaţă luminoasă, o viaţă în legătură cu Dumnezeu, cu credinţa în Dumnezeu, cu slujba, cu bucuria din credinţă… N-am ceva deosebit să spun.

Am făcut o şcoală specială la Cluj, timp de cinci ani, între 1935-1940 (eu sunt nevăzător din copilărie). Apoi am întrerupt doi ani şi am reluat la Timişoara, la un liceu de văzători, pe care l-am terminat în 1948. Am urmat Teologia la Sibiu, între 1948-1952, iar din 1953 sunt la mănăstire. Gândiţi-vă, chiar de la 1 aprilie! E ceva, nu? M-am dus o dată cu păcălelile!

A fost frumos, a fost bine, m-am făcut călugăr în anul în care m-am dus acolo, în 15 august; după şapte ani, am fost hirotonit diacon; am stat 23 ani diacon şi am fost hirotonit preot acum 11 ani.

A fost frumos, a fost bine, ce să spun altceva? Nu ştiu ce-or spune cei care-or zice ceva despre mine la înmormântarea mea… Mai zilele trecute am fost la Floreşti şi a vorbit un părinte acolo, după ce-am ţinut eu o predică, a vorbit despre mine. Și i-am zis că eu n-aş fi vorbit aşa despre mine.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei