Părintele Teofil Părăian – Cei mai mulți credincioşi nu au duhovnic

0
127

Părintele Teofil Părăian – Cei mai mulți credincioşi nu au duhovnic

– Este suficient să te spovedeşti doar la un singur duhovnic? Ce părere aveţi despre faptul de a avea mai mulţi duhovnici, de a căuta un duhovnic care ţi se pare cel mai bun?

– Dragă, e foarte greu de ştiut… Eu personal cred că nu trebuie nea­părat să te spovedeşti la un singur duhovnic, după ce te-a pus un duhovnic pe cale bună şi eşti cum trebuie.

Vin atâţia oameni la spovedit, care nu ştiu ce să spună, în sensul că nu-i interesează, nu iau aminte la sufletul lor. Dar sunt şi oameni care trăiesc o viaţă superioară şi n-au ce spune, la drept vorbind.

Pentru că lucrurile nu-s chiar aşa cum zic unii: „Părinte, la tot pasul păcătuim!” Nu-i adevărat! Păcatul este călcarea Legii lui Dumnezeu cu deplină voinţă şi ştiinţă.

Şi-atunci, dacă totuşi faci nişte lucruri negative, să zicem, nu toate-s păcate! Păcate sunt acelea, de exemplu, când ştii că nu trebuie să furi, şi totuşi furi. Atunci e păcat!

Dar dacă faci o greşeală, e altceva; de exemplu, nu ştii că-n 29 august este zi de post şi mănânci de dulce. Dacă-ţi atrage cineva atenţia: „Măi frate, fii atent că astăzi este post!”, altă dată eşti atent şi posteşti. Asta-i greşeală, nu păcat, pentru că n-ai urmărit tu să faci un rău.

Mai sunt unele insuficienţe, unele neputinţe, întrelăsări… oamenii n-au ce spune, la drept vorbind, după ce s-au pus o dată pe cale bună. Şi-atunci, dacă vrea să primească dezlegare şi să se-mpărtăşească, se poate spovedi la orice duhovnic care spovedeşte (numai să aibă grijă să n-ajungă la unul mai aspru decât cel care îi e duhovnicul propriu-zis).

Nu e nevoie să te spovedeşti neapărat la un singur duhovnic

În cazul acesta, nu e nevoie să te spovedeşti neapărat la un singur duhovnic. Eu aşa am procedat totdeauna cu oamenii care au fost îndrumaţi de mine şi care s-au pus o dată pe rânduială bună; le-am spus: poţi să te spovedeşti la orice duhovnic şi de câte ori doreşti să te spovedeşti; nu trebuie să vii până la mine, la Sâmbăta, să te spovedesc eu, după ce te-am pus pe cale bună.

Cei mai mulţi însă dintre credincioşii noştri nu au duhovnic. Cei care se spovedesc o singură dată pe an, în Postul Paştilor, poţi să zici că n-au duhovnic. Şi vin şi se spovedesc în două minute, poate nici două minute. Ăla poţi să zici că n-are duhovnic! Duhovnic are acela care se orientează, care întreabă, care ştie să urmărească o chestiune, care vrea să aibă o soluţie, care ţine legătură cu duhovnicul. Dacă nu-i aşa, n-are duhovnic, are un preot la care s-a spovedit, şi Doamne-ajută!

Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei