Părintele Teofil Părăian – Copiii rezultaţi din părinţi care n-au fost cununaţi la biserică

0
108

– Copiii rezultaţi din părinţi care n-au fost cununaţi la biserică au de suferit în viaţa lor din cauza acestor părinţi?

– Dragă, e foarte greu de ştiut lucrul ăsta, pentru că de suferit suferă şi cei care au părinţi cununaţi, şi cei care au părinţi necununaţi. Aşa că e greu să spui…

Aşa, dacă-ţi vine ţie în minte: „A, păi stai, că părinţii ăstuia sunt necununaţi şi de-aia suferă!”, spui, dar asta-i aşa, o afirmaţie arbitrară; noi n-avem voie să scoatem nişte concluzii pentru care nu avem un temei. De suferit, suferă şi unii, şi alţii. Nu se poate spune că cel care are părinţi cununaţi nu suferă, iar cel care are părinţi necununaţi suferă.

Dar fără îndoială, nu-i totuna să apari într-o familie unde e binecu­vântarea lui Dumnezeu, sau să fii dintr-o familie în care nu-i binecuvântarea lui Dumnezeu. Dar omul, după ce îşi dă seama şi după ce intră în atmosfera de gândire corectă, se poate valida în sensul acesta, că binecuvântarea Domnului o poate aduce asupra lui pentru faptele lui bune sau pentru angajarea lui religioasă.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei