Părintele Teofil Părăian – Despre blesteme și împlinirea lor

0
120

– În cazul în care cineva a adresat un blestem cuiva şi nu-şi conştientizează păcatul lui, este posibil ca acest blestem să se întoarcă chiar asupra lui? Iar dacă îşi conştientizează păcatul mai târziu, ce se întâmplă până când îşi conştientizează acest păcat, suferă ceva?

– Dragă, în ceea ce priveşte blestemul, în orice caz există o cenzură dincolo, nu înseamnă că dacă cineva a rostit un blestem, trebuie neapărat să se împlinească în realitate pentru cel blestemat. Păi, sunt atâţia oameni care o fac la furie, la vreme de asuprire sufletească, şi care apoi renunţă, care n-ar vrea să se întâmple aşa.

La mine vin la spovedit, de exemplu, femei, mame care spun că şi-au blestemat copilul. Şi eu le întreb: cum ai zis? Şi eventual îmi spun c-au zis: „Să-l arză focul!”, „Să-l mânce moartea!” ş.a.m.d. Zic: bine, dar dacă se întâmplă aşa? „Vai de mine, părinte, păi să nu se-ntâmple!”

Deci oamenii nu rămân pe gândul ăla, şi-atunci nici Dumnezeu nu ţine seama de vorbe nesocotite. Dumnezeu ştie cum şi ce se întâmplă. În orice caz, dacă cineva conştientizează că n-a făcut bine, cere iertare de la Dumnezeu şi Dumnezeu poate să-l ierte şi-l iartă, de fapt.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei