Părintele Teofil Părăian – Despre budişti, musulmani şi eretici

0
137

– Budiştii, musulmanii şi ereticii merg sigur la chinuri, chiar dacă sunt buni în cadrul religiei lor?

– Dragă, nu ştim… Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Romani, în capitolul al 2-lea, are afirmaţia: „Cei care nu au Lege, din fire fac cele ale Legii; aceia Lege neavând, ei înşişi îşi sunt Lege”.

Biserica, în orice caz, nu are un cuvânt lămuritor în chestiunea aceasta. Credinţa este, în general, că se mântuiesc creştinii, şi în special drept-măritorii creştini.

Biserica, în general, a fost exclusivistă; şi în trecut, şi în prezent este destul de exclusivistă.

Totuşi, acum au început să se facă nişte concesii. Părintele Stăniloae, în Dogmatică, vorbeşte despre Biserică deplină şi de Biserici nedepline, ceea ce în trecut… nu spunea nimeni că ar exista aşa ceva.

Dar, cum am spus, Biserica afirmă că membrii ei se mântuiesc. Şi-atunci, în cazul acesta, Biserica ar putea spune că păgânii, cum sunt musulmanii şi budiştii, nu se mântuiesc.

Însă noi zicem că Dumnezeu ştie cine se mântuieşte şi cine nu se mântuieşte. În Evanghelie, în legătură cu tânărul bogat, se spune că „cele ce sunt cu neputinţă la oameni sunt cu putinţă la Dumnezeu” (Luca 18, 27).

Aşa că numai Dumnezeu singur poate spune cine se mântuieşte şi cine nu se mântuieşte.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei

(Foto: unsplash.com)