Părintele Teofil Părăian – Despre destin

0
91

– Cum puteţi înlătura falsa concepţie ce persistă astăzi, că omul este marcat de destin, că este sub influenţa lui?

– Chestiunea aceasta, mai întâi de toate, nu este foarte lămurită. Şi anume, noi nu avem de unde să ştim gândurile lui Dumnezeu şi cum face Dumnezeu anumite lucruri.

Ştim însă că fiecare dintre noi a venit în lumea aceasta într-un cadru anume. Şi cadrul acela este, într-un fel, şi destinul nostru. De pildă, eu am venit într-o situaţie specială. Ei, nu se poate spune că acesta este un lucru indiferent, nici pentru mine, nici pentru cei din jurul meu, nici pentru familia mea, nici pentru colegii mei, nici pentru colegii mei de mănăstire şi aşa mai departe.

Este o situaţie specială care trebuie tratată special. În situaţia aceasta, eu nu pot să zic că n-am avut un destin ca şi cadru. Fiecare dintre noi avem un destin al nostru, hotărât de Dumnezeu, de împrejurările în care am venit în viaţa aceasta, de împrejurări de naţionalitate, de cultură, de manifestări de viaţă…

Toate acestea sunt însumate, într-un fel, într-un destin. Însă în acest destin nu se poate vorbi despre o neresponsabilitate, în sensul că Dumnezeu a hotărât să mă mântuiesc sau să nu mă mântuiesc, că Dumnezeu a hotărât să mă duc în rai sau să mă duc în iad, ci acestea sunt lucruri mai presus de noi.

Ştim că în cadrul de destin pe care îl avem ne putem lucra partea noastră de mântuire, cu ajutorul lui Dumnezeu.

Chestiunea nu este elucidată sută la sută, dar cam aşa putem gândi despre destin.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei