Părintele Teofil Părăian – Despre rostul judecăţilor lumeşti

0
95

Părintele Teofil Părăian – Despre rostul judecăţilor lumeşti

– Explicaţi-ne rostul judecăţilor lumeşti, văzut prin prisma cuvântului Mântuitorului: „Nu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi” (Mt. 7,1).

– Dragă, Dumnezeu n-a desfiinţat judecăţile… Chiar spune: „Dacă te duci cu pârâşul tău la judecată, împacă-te cu el pe cale” (Luca 12, 58).

N-a zis să se desfiinţeze toate judecăţile lumeşti. Este nevoie de judecată şi din punctul acesta de vedere, pentru că oamenii nu sunt la măsurile la care ar trebui să fie ca să nu meargă la judecată.

Să ştiţi că eu n-am fost niciodată la o judecată, nici din curiozitate. Nici în tribunal n-am intrat în toată viaţa mea, că am 69 de ani, din care 45 de ani de mănăstire. N-am ajuns la judecată!

Era s-ajung o dată, că mi-a furat unu’ un ceas de mână din sertarul mesei de la mine din chilie; m-am pomenit că nu-mi mai găsesc ceasul.

 „Părinte, acum o să primiţi citaţie, trebuie să vă duceţi la judecată!”

Şi vine cineva de la Miliţie şi zice că trebuie să dau o declaraţie; dar după ce am dat declaraţia, mi-au zis: „Părinte, acum o să primiţi citaţie, trebuie să vă duceţi la judecată!”

Şi-atunci am zis: măi frate, eu mai bine-i mai dau un ceas ăluia decât să mă duc la judecată! Am aranjat apoi cu procurorul: „Dom’ne, nu mă mai duceţi pe mine pe-acolo, că nu-i de mine!” Aşa că n-am fost niciodată la judecată.

Dar nu-s numai eu în situaţia aceasta; sunt atâtea şi-atâtea cazuri, atâţia şi-atâţia oameni care trebuie să ajungă la judecată fiindcă aşa cer împrejurările, aşa cere legislaţia… n-ai ce face.

Important este să trăieşti în aşa fel încât să nu ajungi la judecată, dar dacă trebuie totuşi să ajungi, că te duce cineva de martor sau aşa ceva, te duci! Deşi eu, cum zic, dau slavă lui Dumnezeu că n-am ajuns încă pe-acolo; şi mai bine-i mai dădeam ăluia un ceas decât s-ajung!

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei