Părintele Teofil Părăian – Despre spovedania la un preot

0
84

– Nu ar fi suficient să te spovedeşti singur lui Dumnezeu? Este absolut necesară spovedania la un preot?

– Da, în concepţia Bisericii noastre, da. Pentru că sunt trei locuri în Sfânta Scriptură, în Sfânta Evanghelie, în care se vorbeşte despre puterea iertării păcatelor, dată oamenilor, şi anume: în Evanghelia de la Matei, în capitolul al 16-lea, în legătură cu Sfântul Apostol Petru se spune: „îţi voi da ţie cheile împărăţiei cerurilor şi oricâte vei lega pe pământ, vor şi legate şi în cer, şi oricâte vei dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer”.

În capitolul al 18-lea, tot de la Matei, se spune: „Oricâte veţi lega pe pământ, vor fi legate şi în cer, şi oricâte veţi dezlega pe pământ, vor fi dezlegate şi în cer”.

Îar după învierea Domnului nostru Iisus Hristos – fapt consemnat în Sfânta Evanghelie de la Ioan, în capitolul al 20-lea -, în seara zilei în care a înviat Domnul Hristos, a suflat peste ucenici şi le-a spus: „Luaţi Duh Sfânt; cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate, şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute”.

Pe această bază, noi avem rânduiala spovedaniei, practicată în Biserica noastră.

Sigur că Dumnezeu poate ierta păcatele, dar având această rânduială aşezată de Domnul Hristos, n-avem de ce să n-o folosim.

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei