Părintele Teofil Părăian – Despre vămile văzduhului

0
226

Sfinţii pe care i-a cinstit şi la care s-a rugat creştinul în timpul vieţii, deci sfinţii ocrotitori, ce rol au după ce moare creştinul? Îl ajută să treacă prin vămile văzduhului?

Da, îl ajută. Acuma, cu vămile văzduhului e o treabă, că noi credem că-L purtăm pe Domnul Hristos în noi, şi-atunci nu ne este frică de vămile văzduhului, pentru că dacă e Hristos în noi, fug dracii de noi.

Cum spune rugăciunea de mulţumire după Sfânta împărtăşire? „Ca de foc să fugă de mine tot lucrul rău, toată patima”. Sau: „Să învie Dumnezeu şi să se risipească vrăjmaşii Lui”; sau: „Când Te-ai pogorât la moarte, Cela ce eşti viaţa cea fără de moarte, atunci iadul l-ai omorât cu strălucirea dumnezeirii”. Asta înseamnă că şi în noi nimiceşte Dumnezeu iadul.

Asta, cu vămile văzduhului, e o chestiune mai mult aşa, de explicaţie, a unora, ca să se pună în evidenţă unele păcate, unele rele. Or, în realitate, eu cred că dacă omul s-a lăsat o dată de păcate şi este cu Domnul Hristos, nu mai vine niciun drac să se apropie. Nici la vămi, nici în altă parte.
“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei