Părintele Teofil Părăian – Mântuirea şi practicile orientale

0
202

– Ce ne puteţi spune despre practicile orientale? Pot fi şi acestea o poartă spre mântuire?

– Dragă, mântuirea e în Hristos, nu există mântuire în afară de Hristos. Sfântul Marcu Ascetul, în Filocalie (voi. I), are un cuvânt: „Credinţa neclintită este un turn întărit şi Hristos Se face toate celui ce crede”. Asta înseamnă că credinţa noastră ne duce în legătură cu Domnul Hristos, iar cine-L are pe Domnul Hristos nu mai are nevoie de alte practici. Sfântul Apostol Pavel, vorbind despre tăierea împrejur pe care unii o socoteau ca esenţială şi necesară, spune că în Hristos suntem tăiaţi împrejur.

A te întoarce sau a te duce la practici orientale înseamnă să-L părăseşti pe Hristos, deşi unii cred că nu-L părăsesc sau unii spun că L-au găsit pe Hristos în practicile orientale. Dar să ştiţi că „hristos” pe care l-au găsit acolo nu-i Hristos cel adevărat. Cei care-L au pe Hristos n-au motive să se ducă de la superior la inferior, n-au ce căuta acolo. Eu, dacă aş crede că yoga mi-e necesară pentru mântuire, aş face şi eu yoga. Or nu cred că-i necesară pentru mântuire. Dacă-L am pe Hristos, am totul.

Şi apoi, pe Dumnezeu nu-L întâlnim prin mijloace tehnice. Rugă­ciunea lui Iisus nu trebuie socotită un mijloc tehnic, ci un mijloc de anga­jare. Or prin mijloace tehnice din acestea, prin exerciţii nu poţi să-L găseşti pe Dumnezeu. Dumnezeu Se descoperă celor curaţi cu inima: „Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia-L vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5, 8).

“Din Ospăţul Credinţei. Răspunsuri la întrebări ale credincioşilor” – Arhim. Teofil Părăian. Editura Mitropolia Olteniei